Műanyag ajtókilincs-csere lógás, törés miatt

Igen népszerű a műanyag bejárati ajtó a kertes házak, társasházak kül- és beltéren történő használata kapcsán. Ezekben a műanyag ajtókban vagy kilincsemelős vasalat van, vagy kulcsvezérlésű biztonsági zár. A dorn-méretük változó, 25-től 55 mm-ig terjedő. A legtöbb vasalaton a 25 és 55 mm közötti dorn-méreten felül a másik fontos méret a kilincsközép és a zárbetéthenger közötti méret, ami általában 92 mm.

Szervizautónkban tarunk 92 mm dorn-méretű kilincseket, fehér és barna színekben. A kilincs címke hossza 250 mm, szélessége 36 mm. Rugós kialakítású, átmenő csavarral szerelhető fel a műanyag ajtókra.

Miért van szükség az új kilincsre?

Az új kilincsre elsősorban akkor van szükség, ha a régi már nem végzi el a feladatát rendeltetésszeren, pl. lóg, nem lehet teljesen feltolni záráskor, lötyög, hiányzik belőle a rögzítőcsavar, átmenőcsavar. Ezek hiányában nem tökéletes a működés, tehát a kilincs nem pozícionálja a zárnyelvet, a többpontos egységet. Ilyenkor szokott az ajtó akadni, szorulni és egy idő után tönkremegy a teljes vasalat, azaz a zárszerkezet.

A kilincs szerepe a zár védelme

A kilincs elsődleges szerepe egyértelműen az ajtó bezárása, a zárszerkezet működtetése, másodsorban pedig esztétikai szerepe van és a zárbetétet is védi a zártörés ellen, a rongálástól.

Fontos, hogy a kilincs egyenesen álljon, mindig vízszintesen, mert ha nem így áll, akkor a rugója már eltört, elkopott. Ezekre mindig érdemes figyelni, mert a zárszerkezet esetében nagyon fontos a rugóztatás a hosszútávú működés érdekében.

Felhúzókilincses zárszerkezetre cserekilincs

A legtöbb műanyag ajtón fehér vagy barna, néha bronz vagy alumínium kilincs van felszerelve. Ez a zárnak a fogantyúja vagy nevezhetjük erőkarnak is, hiszen az ajtó behúzását ezzel végezzük, és ezzel emeljük a zárszerkezet görgőit záráskor az ajtótokon lévő ellendarabokra.

Ha a kilincs már lóg vagy nem lehet rendesen felhúzni, akkor vagy a kilincs rugója kopott meg, vagy a szerkezetben lévő rugó nyúlt meg. Mindkét esetben ajánlott a komplett csere.

A kilincsek fajtái

A zárszaküzletekben különböző fantázianeveket adnak a kilincseknek, mint pl. Sofia, Daniella, Raffaella, stb. Ezek igazából a gyártó által kitalált nevek. A műanyag ajtók esetében mi fehér, barna és más, egyéb színű kilincseket különböztetünk meg.

Inkább arra figyelünk, hogy a kilincseknek az anyaga, összetétele minőségi legyen, ne kínai, mert a mindennapi záródást ezzel fogjuk végezni. Egy olcsó kínai kilinccsel sokig nem jutunk, ugyanúgy letörik majd, mint a régi. 8.000 - 12.000 Ft között van egy jobb, minőségibb fajtájú kilincsgarnitúra. Mi a szervizautóban mindig tartunk fehér és barna színű kilincseket a műanyag bejárati ajtókra, mert javasolt egy vasalat cseréjénél a komplett kilincs csere is. Erre mi mindig fel vagyunk készülve és el is végezzük e feladatot!

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest