Műanyag ajtó zárszerkezeteinek teljes körű zárszervize

A műanyag ajtó zárszerkezetének típusa lehet kilincsfelhúzós, más szóval, kilincsműködtetésű vagy kilincsvezérlésű, illetve kulcsműködtetésű, más szóval kulcsvezérlésű.

A kilincsműködtetésű zárszerkezet működése

A kilincsműködtetésű ajtók működése annyiban tér el a többi ajtóétól, hogy amíg egy átlagos ajtónál becsukjuk az ajtót és rázárjuk a zárat, addig a fent említett kilincsvezérlésű típusoknál becsukjuk az ajtót és felemeljük/felhúzzuk a kilincset ahhoz, hogy be tudjuk zárni a zárat.

Ilyenkor az ajtó élébe beleszerelt, többpontos zárszerkezet csapjai, rúdjai, stiftjei (amik különböző alakúak és formájúak lehetnek, pl. horog, kampó, gomba, lapított, egyenes, dupla-egyenes) beleakadnak a tokon lévő ellendarabokba, zárdobozba. Ezt követően a zárbetét elfordításával reteszeljük a zárszerkezetet, ezzel akadályozva a kilincs lenyomását.

A kilincsműködtetésű típus esetén, a kilincs felhúzásával a zárdobozban egy fogazott szerkezet fel- és letolja a rudat, ezáltal mozog a többirányú szerkezet.

A kulcsműködtetésű zárszerkezet működése

A kulcsműködtetésű változatnál a zárdobozban egy patkó alakú fogaskerék hajtja a többi, kisebb fogaskereket, és ezáltal működik a többirányú mozgás.

Ezt a mozgást egy cilinderzár, vagy más szóval hengerzárbetét működteti, ahogy a kulcsot forgatjuk. Ezeknek a záraknak a dorn-mérete szabványos, ami azt jelenti, hogy az előlap és a kilincstengely közepe közötti távolság 35, 45, 55, 65 mm lehet, a kilincstengely és a zárbetét közötti távolság pedig 72, 85, 90 vagy 92 mm.

Egy-két erősebb, masszívabb kivitelű ajtózár esetében, az előlap szélessége nem a szokványos 16 mm, hanem a vastagabb, 22 mm-es variáció. Ezt főként nagyobb lakóparkokban szokták szerelni tűzgátló ajtókba (KFV és Fuhr 62/72).

Ezek a zárszerkezetek nem készülnek külön jobbos és balos kivitelben, mivel a nyelvük forgatható. Olajozni sem kell őket, mert gyárilag be vannak zsírozva. Ha az ajtó jól be van állítva és könnyen működik a zárszerkezet, akár 10-15 évig is működhet az ilyen típusú zár, akár műanyag-, akár fa ajtók esetében.

Műanyag ajtók zárszerkezetei

A műanyag ajtókba a leggyakrabban a következő zártípusok (vasalatok) kerülnek beépítésre: Elzett, GU, Roto, Maco, Schüring, Schüco, Pavo, Vorne, Fuhr, KFV, Metalplast, stb.

Ezek a vasalatok az ajtóél teljes hosszában helyezkednek el. Görgők csúsznak fel – le a kilincs emelésekor vagy a kulcs működtetésekor. Előlapjuk általában 2000 mm hosszú. Szélességük 16, 20, 22, 24 mm lehet. Van dupla cilinderes kivitel is. Dorn-méretük 25/92, 35/92, 45/92, 55/92 mm, ám a komolyabb, erősebb vasalatok 65/72 mm-rel bírnak. A zárbetétet a belülről csavarozható zárcímke védi a töréstől. Színük és anyagösszetételük pénztárca függvénye.

Ezek a vasalatok többnyire a műanyag bejárati ajtókban fordulnak elő hazánkban, de több lakóparkban találkozunk tömör, préselt, fa ajtók élébe bemart változatokkal is. Pl.: KFV, Roto, GU, Maco, Elzett, Fuhr, Metalplast, Vorne. A kilincsek gyártója, beszállítója általában a Hoppe cég.

Teljes körű zárszerviz szolgáltatások a műanyag- és fa ajtók esetében

Cégünk szakemberei a helyszínen cserélik, szerelik a fent említett vasalatokat, zárszerkezeteket, illetve ezeknek a zárbetétjeit, kilincseit.

Mivel minden munkánk garanciális, így nem alkalmazunk rossz minőségű Pavo, Eleztt és Vorne zárakat, helyettük inkább német GU vagy Fuhr szerkezeteket szerelünk.

Zárbetétjeink esetében sem a legolcsóbb, kínai zárbetéteket használjuk, hanem magas minőségű és biztonsági fokozatú izraeli zárbetéteket, melyre tudunk vállalni garanciát és a betörésekkel sem lesz így gond! A zárbetét törés-, másolás- és finomnyitás elleni védelemmel van ellátva, az alap fúrásvédelmen felül!

Amennyiben bármilyen problémája van a kilincsfelhúzós vagy kulcsműködtetésű, műanyag- vagy fa bejárati ajtóval, forduljon hozzánk bátran! Minőségi zárbetét cserét, és kilincs-cserét is vállalunk!

06-70-770-2942