Milyen megoldásokkal tudunk védekezni biztonságosan?

Sok helyen, sok mindent lehet olvasni az internet bugyraiban, de a biztonságot inkább egy szakemberre kell bízni. Bármilyen nyílászáróról is van szó a bejárati ajtók esetében, lehet védekezni zárcserével, hevederzárak szerelésével, illetve a bejárati ajtó elé rács felszerelésével. Az ablakok, teraszajtók védelmére olyan befeszítésgátlókat tudunk már felszerelni, amelyek esztétikailag is nagyjából elfogadhatóak, illetve a komoly erőhatást kifejtő fenyegetésnek is ellenállnak. További védelmet lehet elérni riasztó beszerelésével, kamera felszerelésével. Ez azonban már egy másik szakma, mi ilyet nem vállalunk, csak írunk róla, hogy mindenkinek legyen nyitott látószöge minden irányban. Fontos még az is, hogy a meglévő zárak rendszeresen ellenőrizve legyenek szakember által, ha szükséges, cseréltessen zárbetétet, és kövesse a biztonsági technológiákat, hiszen a korszerűtlen, elavult zárakat könnyedén kinyitják a betörők, és be is jutnak az ingatlanba!

Biztonsági bejárati ajtó, vasrács ajtóra/ablakra

Magyarország szempontjából, lehet hogy nyugodtan fogalmazni, hogy a valódi biztonsági ajtók jelenléte a magyar piacon 20 - 80 % arányban van. Magyarul 100 ajtóból 20 a biztonsági ajtó, 80 a rossz típus (védtelen, sima ajtó). Ha új lakásba költöznek és valós védelmet szeretnének, akkor vagy a meglévő ajtó elé kell csináltatni egy jó erős, masszív rácsot, lehetőleg olasz zárral ellátva. Nyilván ez esztétikailag nem szép, de még mindig olcsóbb, mint egy bejárati ajtó. Aki nem szeretne csúfos vasrácsot nézni minden nap, az szereltessünk (rendeljen) egy olyan acél bejárati ajtót, aminek tényleg van értelme! Nem kell különböző, öt-hat zárat fölrakni az ajtóra, hiszen egyetlenegy központi trezorzárral ki lehet vitelezni a megfelelő szerelővel, ajtógyártóval. Ezek az acél bejárati ajtók már elég komoly kategóriát képeznek, de itt nem a kínai HiSec, Secdoors és egyéb fémajtóra gondolunk, hanem egy tényleg prémium minőségűvel. Az ilyen ajtóknak az ára egy alapméret (2x1 m) esetében négyszázezer forinttól indul.

Befeszítés elleni védelem különböző gátlókkal

A bejárati ajtóknál már megbeszéltük, hogy hevederzárakkal tudjuk erősíteni az ajtólapot, viszont a műanyag ablakok, teraszajtók elég védetlenek, ezért is szoktunk egy- illetve kétszárnyú műanyag ajtóknál (nyíló-bukó kiviteleknél is), ún. különféle befeszítésgátlókat felszerelni, amely akár színben is illik a nyílászárókhoz. Így megakadályozzuk azt, hogy a betörő az ablakon vagy a teraszajtón besurranjon.

Milyen megoldásokkal tudunk védekezni biztonságosan?
Milyen megoldásokkal tudunk védekezni biztonságosan?

Riasztó beszereltetése

A riasztórendszer kiépítése, beszereltetése szintén jó védekezési módszer. Nem feltétlenül kell a legmodernebb távfelügyeletet alkalmazni a szolgáltatáshoz, de azért a legolcsóbb megoldást se válasszák, mindig az arany középút a legjobb! A riasztónál is egy a lényeg, hogy az ajtónál, illetve az összes ablaknál, nyílászáróknál legyen olyan megszakító kis konzol, ami, ha kinyitják vagy betörik, azonnal élesítse a riasztót.

Kamerarendszer kiépítés

Azt is tapasztaljuk, hogy a kamerarendszer eléggé távol tudja tartani a betörőket, mivel a rögzített felvétel (akár a felhőbe, akár egy merevlemezre) elriasztó. Ha látják a betörők, hogy külön kamerarendszer van kiépítve egy ingatlannál, pl. egy családi háznál, inkább elkerülik, hiszen a rendszer fölvesz minden mozgást és azt nem lehet eltávolítani csak törléssel, ehhez viszont nem fér hozzá a betörő. Úgyhogy a kamerarendszert nagyon is ajánljuk mindenkinek. Kicsit drágább mulatság, viszont megfigyelés alatt tartja az ingatlant, és a felvételt bármikor vissza lehet játszani, vagy ha szükséges, a rendőrségnek is le lehet adni bizonyítékként a felvételt.

Másodzár vagy hevederzár felszereltetése

Munkáink során szinte mindig találkozunk olyan bejárati ajtókkal, amelyen csak egy darab önálló zár van, általában egy sima bevésőzárral. Ezek az ajtók a legkönnyebben feltörhető kategóriába tartoznak, a betörők előszeretettel látogatják ezeket. Igenis nagyobb figyelmet kell fektetni erre a kérdésre, nem véletlenül írjuk le! Ha bejutnak a lakásba, óriási felfordulást, illetve kárt tudnak okozni. A legjobb megoldás egy ilyen egyzáras ajtónak a megerősítésére, ha egy vízszintes hevederzárat szereltetnek fel, amely az ajtó mindkét oldalát védi. Amennyiben nem olyan a fal kialakítása a zsanér felőli oldalon, akkor egy jó erős, olasz másodzárral lehet ugyanígy megerősíteni az ajtón. A másodzár nyelvét kell beereszteni a falba, így ha feszegetik a bejárati ajtót kívülről, az ellenáll, nem nyílik ki és a betörő továbbáll. Kérjen ajánlatot biztonsági másodszor telepítésére vagy hevederzár felszerelésére, mi egy munkanapon belül megvédjük az otthonát!

Biztonsági zárbetét cseréje

Szintén fontos, hogy az ajtóban megfelelő védelmet nyújtó, megfelelő nagyságú zárbetét legyen, ne pedig egy évtizedes, már megkopott, elavult technikájú zárcilinder.

Aki biztosra akar menni, kérdezze meg egy szakember véleményét! Nem is kell kihívni, elég neki emailben egy fényképet küldeni a kulcsról, ajtózárról, így már meg tudja állapítani, hogy szükséges-e egy újabb, korszerűbb zárbetét beszerelése. Amit mi jó szívvel ajánlunk, az egy izraeli RB Keylocx zárbetét, Mabisz 5-ös minősítéssel, a legújabb technológiával, interaktív, mozgó csaprendszerrel.

Milyen megoldásokkal tudunk védekezni biztonságosan?
Milyen megoldásokkal tudunk védekezni biztonságosan?