Miért használunk rövid- illetve hosszú kivitelű Dierre kulcsokat?

Az olasz Dierre típusú ajtózáraknál és ezeknek a kulcsaiból különböző hosszúságú kiviteleket szükséges tartani, ellenben a sima, hagyományos ajtózárbetétekel. A Dierre ajtóknál az ajtó vastagságának függvényében változik a zárbetét hossza is, 5 milliméterekénti növekedéssel.

A Dierre tollas kulcsok esetében nem teljesen ugyanez a helyzet, mert jelen pillanatban két fajta méretre van igény, amit raktáron tartunk, ez pedig a 92 mm és a 107 mm-es változat. Ez a két méret a teljes kulcshosszt jelenti, tehát a kulcs legtetejétől mérve a legaljáig. A legtöbb Dierre bejárati ajtó esetében a 92 mm standard méret a jellemző, de vannak tűzgátló kivitelű ajtók is, ahol a vastagabb borítás miatt szükséges a 107 mm hosszúság. Amennyiben lakáskulcs-vesztés történt, és szeretné hogy mihamarabb kulcskódolás történjen, telefonáljon nekünk, akár non stop vagy hétvégén is készenlétben állunk! Átprogramozzuk vagy kicseréljük a már meglévő kulcsokat, zárat, hogy illetéktelen személy ne tudjon bejutni az ingatlanba.

Hogyan lehet beazonosítani, hogy milyen hosszúságú kulcs tartozik a zárhoz?

Úgy lehet a legegyszerűbben beazonosítani, ha lemérik a kulcs teljes hosszát. Ez azonban csak a gyári Dierre kulcsok esetében végezhető el, hiszen az utángyártott (Silca, Erebbi, JMA feliratok a kulcsfejen) kulcsok hossza változhat gyártók és kulcsmásolók nyerskulcskészletének a függvényében.

Ettől függetlenül, ez nem egy olyan információ, amire szükségünk van, hiszen amikor új lakásba költözik valaki és kulcskódolást rendel tőlünk, a szervizautóban a rövid- illetve a hosszú kulcskészlet egyaránt megtalálható. A Dierre zárakhoz tartozó kulcsok átkódolása, beprogramozása Budapest területén 56.000 forinttól elérhető. A doboz tartalma a 3 darab kulcs, melyet az ügyfél előtt bontunk ki minden esetben. Ha nem elég a 3 kulcs, tovább irányítjuk a megrendelőt egy kulcsmásoló szaküzletbe, ahol ezzel foglalkoznak, és a kulcsmásolás megvárható náluk.

Mennyi időt vesz igénybe egy Dierre zárprogramozás új kulcsokkal?

Alapesetben, amikor tökéletesen működik a szerkezet, csak beállítjuk, rákódoljuk az új kulcstőkét, ami a dobozban található. Ez kb. 10-15 percet igényel. Viszont azoknál a bejárati ajtóknál, ahol a kódolás után szorulásával, akadással találkozunk (ami nem feltétlen a kódolás miatt van, hanem már eleve szorult/akadt a zár), el szoktuk végezni az ajtóbeállítást/emelést/pozícionálást is a tökéletes záródás érdekében. Sajnos egyre többször vesszük azt észre, amikor kihívnak minket egy gyors kódolásra, hogy közel 1,5- 2 órát ott vagyunk, mire beigazítjuk/beállítjuk a normális működéshez szükséges dolgokat. Ha ezt nem végezzük el, előbb-utóbb beletörik a zárba a kulcs vagy tönkremegy a zárszerkezet, erre mindig figyelni kell.

Hogyan kell kalkulálni időben egy teljes ajtózár szerkezet kicserélésével, ha meghibásodott?

Ez már egy összetettebb feladat, mint a kulcsprogramozás, hiszen ebben az esetben már meg kell bontani az ajtónak a belső burkolatát, le kell szedni a szerelvényeket, pl. kitekintő, kilincsgarnitúra és csak ezután férünk hozzá a központi záregységhez. Ha időben kéne kalkulálni, akkor azt mondanánk, 2 – 2,5 óra körül van a teljes csere időtartama, hiszen maga a szétszedés is valamikor egy fél órát vesz igénybe, majd a zárnak a kiszerelése, a rudak lekötése és ugyanez a sorrend visszafele. Aztán ha megtörtént a teljes összerakás, kulcskódolás, akkor kezdődhet a finomhangolás, a precíziós beállítás. Általában ezeknél a 15-20 éves ajtózáraknál már elmozdult az ajtólap a tokhoz képest, leült a zsanér, így kezdődik az újbóli beállítás.

Nagyon sok hasonló szolgáltató mint mi, ezeket a beállításokat vagy plusz pénzért végzi el vagy nem is csinálja meg. Több mint valószínű, hogy azért találkozunk sokszor olyan problémával, hogy valaki két hónappal korábban kicserélt egy új zárat és már nem nyílik az ajtó. A komplett Dierre zárszerkezet csere, kulcsokkal, beszereléssel, munkadíjjal együtt 100.000 forinttól érhető el. Ez az ár Budapestre vonatkozik, vidéken és Pest megyében más díjszabással dolgozunk, ott egyedi ajánlatot és időpontot adunk a kiszállás időintervallumra is.

Létezik-e olcsóbb, helyettesítő megoldás ennek az olasz zárnak a helyére?

Mindig vannak megoldások, amivel ún. zárszerkezet-típus kiváltásokat szoktunk végezni, de ezt csak akkor lehet pontosan meghatározni, ha látjuk, hogy melyik típusú olasz zárral állunk szemben. Ettől függetlenül, egy másik olasz gyártó terméke sem lehet rossz, illetve ár-érték arányban sem tudják már azt prezentálni, mint évekkel ezelőtt. Ergo, olyan nagy különbség nincs pl. a Dierre vagy a vele kompatibilis Iseo zár ára között. Körülbelül 10-15 ezer forintos különbséget lehet maximum spórolni a megrendelőnek, de munkaidőben ugyanannyi, bármelyiket is szereljük.

Miért használunk rövid- illetve hosszú kivitelű Dierre kulcsokat?
Miért használunk rövid- illetve hosszú kivitelű Dierre kulcsokat?