Lötyögő, fellazuló kilincsek cseréje

A legnagyobb használatban a zárszerkezet után, tulajdonképpen a kilincs van. Gondoljunk bele, hogy nap, mint nap akárhányszor kimegyünk/bemegyünk az ajtón, szó szerint, a kezünkbe vesszük a kilincset.

Ezeknek a kilincseknek van egy bizonyos élettartama. Az ajtóknál általában úgy van kitalálva, hogy a zárszerkezetben is, és a kilincsben is van egy beépített rugó. Ez azért van, hogy a sok lenyomáskor legyen valami visszahúzó erő benne, és így a kettő együtt egészíti ki egymást, növelve a hosszú élettartamat.

Amennyiben ez az erő a kilincsnél, vagy a zárszerkezetnél már nem érvényesül, úgy jelentkeznek a következő problémák, mint pl. lefittyedt kilincs-nyelv, lógó kilincs, akadozó zárnyelv, nem marad benn a helyén a nyelv, és még sodorhatnánk. Ezeket a problémákat vagy zárszerkezet cserével, vagy egy új garnitúra kilinccsel lehet kiküszöbölni. Nem szabad ezeket a dolgokat halogatni, mert ha eltörik valami a zárszerkezetben, akkor előbb utóbb az ajtó nem fog nyílni. Ez pedig többe kerül, mintha csak egy kilincs-szerkezetet cserélt volna.

2017.04.05.