Lakatos

A mai napig gyakran van használatban a lakatos szó, a lakatos szakma a zárszereléssel kapcsolatban. Persze a hívások többsége már a zárszerelői, zárszervizes feladatok megoldására irányul, illetve zárcserére. Ám az idősebb korosztály a mai napig rákérdez a telefonban, hogy mi lakatosok vagyunk-e.

Ezzel semmi probléma nincs, hiszen ez nem egyszer fordult már elő, és tökéletesen értjük, hogy mit szeretne az ügyfél. Azért egy pár szót írnánk erről a dologról, érdekességképpen.

20 évvel ezelőtt egyáltalán nem volt olyan szakma, hogy zárszerelő, ajtónyitó, zárszerviz. Ezeket a zárszerelési feladatokat a hajógyárak, lánggépgyárak lakatos mesterei oldották meg munka után, vagy hétvégén. Ha meg sürgős volt bejutni a lakásba, akkor vagy berúgták az ajtót, vagy addig feszegették, míg ki nem nyílt a zár. Itt még egy fontos dolgot megemlítenénk, hogy a zárak óriási fejlődéseken mentek keresztül. 20-25 évvel ezelőtt, csak egyszerű panelház fa ajtók voltak, társasházi bérlakás ajtók, amelyekben egy vagy kétnyelves bevéső zárak voltak, egy fogazott zárbetéttel, mint pl. az Elzett.

Nem voltak felhúzó kilincses műanyag ajtók, kínai ajtók, tollas kulcsos acélajtók, Mul-T-Lock és Superlock ajtók. Nem is beszélve arról, hogy nem volt ennyi betörés, és a zárak minősége is messzemenőkig hosszabb élettartammal bírt.

Aztán elkezdték szerelni az ún. miskolci hevederzárakat az ajtókra, mondván, hogy véd a betörés ellen, ami abban az időben jó konstrukció is volt. Ezek szerelésével, nyitásával, zárbetét cseréjével foglalkoztak az első zárszervizes cégek, akik ebben az időben alakultak meg és tűnetek fel a piacon. Majd a zárak fejlődése, az új típusú ajtók, a biztonsági zárak és ajtók megjelenése vonta maga után ezeknek a zárszervizes cégeknek a tömeges megalakulását, és hagyta meg a lakatos szakmának, a „csupán” fémmegmunkálással járó munkákat, feladatokat.

2017.03.07.