Garanciavállalás a hevederzár szerelésre

Új témával rukkolunk elő, hiszen ha jól emlékszem, akkor arról még nem írtunk, hogy melyek azok az esetek, amikor NEM vállalunk, nem vállalhatunk garanciát a hevederzár szerelésre. Persze elméletileg ilyenkor jogos a garancia nem vállalása, ám -nem egyszer- mi mégis bevállaltuk garanciába, és ingyen átnéztük az ügyfél ajtaját, problémáját, holott nem az általunk felszerelt hevederzárral volt baj. Mai cikkünk témája ez. Tartson velünk, mert nem tudhatja, hogy a mai cikkben taglaltak vonatkoznak-e Önre.

Főként műanyag- és fa bejárati ajtókra telepítünk hevederzárat, hiszen ezek könnyű célpontjai a befeszítéssel történő betöréseknek. Mégis előfordulhatnak olyan problémák, amikor sem a hevedrzárnak, sem a hevederzár zárbetétjének nincsen semmi baja, de mégsem záródik megfelelően, vagy nem lehet elfordítani a kulcsot benne. Hogyan lehetséges ez?

A régebbi fa ajtók esetében fordul elő a legtöbbször, hogy a fa öregsége miatt az ajtó folyamatosan mozgásban van, azaz lefelé ereszkedik. Ugye, a fa egy puha anyag és a zsanérjai az örökös használattól és az évek múlásától folyamatosan koptatják, „elhasználják“ a fát. Ilyenkor az ajtó, ha csak pár milliméternyit is, de süllyed. Ha pedig elmozdul, akkor a hevederzár rúdjai is lejjebb kerülnek pár milliméterrel, miáltal nem tud a fogadóba/falba záródni, hanem abba egyszerűen beleütközik. Mivel a zártüske nem tolható ki a szerkezetből az ütközés miatt, így a kulccsal sem lehet az működtetni, bezárni. Ilyenkor a hevederzár nem működik.

A legegyszerűbben úgy lehet megtudni, hogy a zárral van-e a baj, ha nyitott állapotban próbálják meg működtetni. Ha nyitott állapotban jól működik, fordítja a kulcs, viszi az összes fordulatot, akkor a zárnak semmi baja nincs. Ellenben az ajtónak van.

Hogy egy régi fa ajtó öregedik, arról senki nem tehet, sem az ügyfél, de mi, a zárszerelést végző cég sem. Ilyenkor nem tudunk garanciát vállalni hivatalosan, hiszen, amit mi felszereltünk tökéletesen működik. Illetve működne, ha az ajtó nem süllyedt volna meg.

Nos, egy ideig lehet az ajtón állítani, de mikor már olyan állapotba kerül, hogy a fa nem tart meg már semmit amin állítottunk, akkor a probléma megoldására hívni kell egy asztalost, aki a fa ajtót átzsanérozza. Ez persze nem olcsó mulatság, de annyiba mégsem kerül, mint egy új ajtó. Ilyen esetekben pedig csak ez a (két) megoldás jöhet szóba.

Természetesen ugyanez érvényes a műanyag ajtóra is. Főként azokra, amelyek kültéren vannak és vagy a folyamatosan tűző nyári napot kapják, vagy az esőt és a havat a téli időszakban. Az ajtó a folyamatos hőingadozás hatására mozog, így nagyon könnyen elmozdulhat a helyéről. Ráadásul egy idő után itt már a zsanéron sem lehet állítani, így az ilyen esetekben újra be kell építeni az ajtót, vagy újat kell vásárolni.

Ezek azok az esetek, amikor nem igazán vállalható a garancia a hevederzár szerelésre. Persze mi ilyenkor is kimegyünk és megnézzük mi a gond, egyből nem utasítunk el senkit sem. De amennyiben ez a probléma, a helyszínen ezt kollégánk elmagyarázza a tulajdonosnak, akinek szíve joga dönteni, hogy melyik megoldást választja az ajtó problémájának kiküszöbölésére.