A megfelelő hevederzár kiválasztásáról

Amikor az emberek hevederzárat szeretnének szereltetni, minden ember más és más módon üti be a keresőbe a „hevederzár szerelés” címszót. Van, aki ékezettel, van, aki ékezet nélkül. Valaki a típusra utal (bár az emberek többségének fogalma sincs a hevederzár típusokról, sem pedig a fajtákról), valaki a gyártóra (ez is igen ritka), valaki az árakra, más pedig a kártyával védett verzióra, vagy esetleg a legolcsóbb megoldást keresve próbál megoldást találni.

Rá lehet keresni a hevederzár szerelésnél az adott városra, területre, pl. Budapestre, Pest megyére és ezáltal megkeresni a legmegfelelőbb szakembert, vagy zárszerkezetet, akik ezen a területen működnek. Az a lényeg, hogy mindenki olyan megoldást válasszon, ami számára mind anyagilag, mind biztonságilag a legmegfelelőbb.

Egy pár szót ejtenék itt az iparosokról és a zárszervizes szakemberekről. Bár a laikusoknak ez nagyon nehéz lehet, de az első telefonos beszélgetés alkalmával, már ki lehet szúrni szerintünk azt, hogy milyen a hevederzár szerelésre kiválasztott szakember intelligenciája, hozzáállása, valamint a segítőkészsége és a szakmai/technikai tudása a hevederzár szerelés területén.

Az elmúlt 10 évben, főként Budapesten és Pest megyében, több ezer darab hevederzárat szereltünk már fel, és a mai napig, heti szinten, legalább 5-10 darabot telepítünk zárszerviz szolgáltatás keretében. Ez a mai (budapesti) viszonylatban jónak tűnik, habár ha a régi statisztikát nézzük, akkor volt olyan, amikor napi 4-5 hevederzár felszerelésünk volt.

Ez a szám azért csökkent le, mert egyrészt nem mindenki szereti a hevederzárat, inkább helyette biztonsági ajtót szereltetnek, másrészt pedig a zárszerviz szolgáltatással foglalkozók száma is jelentősen megemelkedett, sajnos felhígult a szakma és olyanok is foglalkoznak ezzel, akiknek nem kellene.

Amikor az emberek a biztonsági ajtó vásárlását választják a hevederzárral szemben, azt meg is értjük, de csak abban az esetben, ha az a bizonyos biztonsági ajtó egy acélvázas/acélszerkezetű biztonsági ajtót takar. Például egy műanyag felhúzó kilincses ajtó, vagy egy egyzáras kínai (barkácsáruházas) ajtó esetében az 50-100.000 forintos kiadás egyenlő az ablakon kidobott pénzzel. A műanyag rugalmas és enged annyit, hogy egy pajszer hatására befeszüljön, szintúgy a leheletvékony lemezzel borított, kartonpapír belsejű kínai ajtó. Ezekre az ajtókra eleve szükséges a hevederzár felszerelése a befeszítés ellen, így akkor inkább maradjon meg a régi ajtó, és menjen arra fel a hevederzár, így a fent említett, bejárati ajtóra szánt összeg már meg is spórolható. Persze vannak, akik az esztétikára mennek, de tapasztalatunk szerint a szép ajtóra való igény Magyarországon elenyésző.

A hevederzár szerelés a leggyorsabb, legolcsóbb és leghatékonyabb betörésvédelmi megoldás a biztonság tekintetében.

A felszerelési idő ilyenkor egy és másfél óra között mozog, nem jár túl nagy hanggal, zajjal és sok kosszal. Mondhatnánk azt is, hogy tíz ajtóból nyolcra fel lehet szerelni a hevederzárat.

A hevederzár az ajtólapra belülről van felszerelve, és szerelés függvényében, saját kengyelébe, vagy a falba záródik. Ezáltal hevederként szorítja bele az ajtót az ajtótokba, így az ajtóbefeszítés akadályozva van. Mivel Magyarországon egyedüliként mi felsőkategóriás zárbetéttel szereljük a hevederzárat, így a szerkezet nem nyitható csak fúrással. Ez pedig hangos és időigényes! A maximális védelem érdekében szereltessen hevederzárat a bejárati ajtóra, válassza a biztonságot, a legprofibb hevederzárat!

Minden olvasónknak ezúton kívánunk biztonságos és boldog újévet!