Cisa zárkódolás

A Cisa biztonsági trezorzár egy nagyon okos fejlesztés, hiszen az olasz mérnökök gondoltak arra is, hogy ha a zárnak a kulcsát esetleg elhagyják, akkor az ügyfél minél költséghatékonyabban tudja megoldani a lakáskulcs-cseréjét.

A zárat úgy gyártották le, hogy egy állítható belső szerkezetet alakítottak ki. Az olaszok ezt t-cambio néven emlegetik, ami úgy működik, hogy a zár kinyitásával és egy kódoló szerszám segítségével nyitott, üres állásba kerül a lamella-köteg, amelyet egy új kulcsgarnitúrára át lehet tanítani. Ezt a műveletet nagyon sokszor el lehet végezni, ezért is praktikus ez a zárszerkezet. Talán a Cisa zárgyártó volt az első, aki ezt megalkotta, ám azóta már vannak más olasz gyártók is, akik hasonlót hoztak létre, mert ez egy igen jó találmány. Gyors és költséghatékony megoldás, mert nem kell szétszedni az ajtót ennek a műveletnek az elvégzéséhez, továbbá nem kell egy jól működő ajtózárat a szemétbe dobni és kicserélni, csupán a kulcselvesztés, vagy egy költözés miatt.

Mint említettük a kódolást többször is el lehet végezni, viszont egy kopott, 15 éves zárnál ez már nem ajánlatos, mert előfordulhat, hogy az új, éles kulcsok elkódolják a zárat.

2017.03.03.