Betörői aggyal való gondolkozás

Sajnos a betörés módja, kivitele és időzítése előre kiszámíthatatlan. Szokták is mondani, alkalom szüli a tolvajt. Biztos azonban, hogy kifigyeléses módszerrel történik legtöbbször a dolog. Sok időt szánnak a betörők a megszervezésre, a kivitelezésre. Ilyenkor nem néznek semmit, nem számít, ha kárt tesznek az ajtóban, nem érdekes a pszichológia hatás, a rettegés, csakis a haszonszerzés, a pénz, az értéktárgy a fontos. Némelyik betörő még a testi fenyítéstől sem riad vissza, ha belefut bárkibe a betörés során, legyen az ember vagy kutya.

A bejárati ajtó megvédése jó zárral

Mindenki másképp gondolkodik, más szemmel nézi a dolgokat. Nem lehet mindenki zárszerelő mester, valakinek eszébe sem jut, hogy betörhetnek hozzá. Vannak túlzásba esett emberek, akiknek 5-6 zárjuk is van az ajtón. Sajnos a betörések kiszámíthatatlanok, nem láthatók előre. Ezekre csakis úgy lehet felkészülni, ha egy olyan zárat szerelünk az ajtóra, ami a kísérlet esetén megálljt parancsol a betörőnek. Kétszárnyú ajtók esetén, pláne a belvárosi bérházak magasságánál, kettő zárat szoktunk javasolni, úgy szerelve, hogy védjen is, de ne kelljen létrát használni a felső bezárásakor. A zárak felszerelése helyszíni zárszerviz formájában történik. A részletek tisztázása után, előzetesen egyeztetett időpontban a szakember a helyszínen elvégzi a zár telepítését. Cégünk főként Budapesten dolgozik, ahol sok megrendelésünk van. Pest megyében munkákat csak akkor vállalunk, ha nem sürgős, előzetes időpont és ár-egyeztetéssel.

A zár rögzítése az ajtó lapjára belülről

Egy plusz zárnak csak akkor van értelme, ha kívülről csak a kulcsnyílás látszik és semmilyen lecsavarozható módszert nem tudnak alkalmazni, amivel a zár leesne az ajtó belső feléről. Kétszárnyú ajtók esetében 4 vagy 8 kapupánt csavart alkalmazunk a rögzítéshez. Itt a zár nagyon komolyan tart a feszítés ellen. Egyszárnyú, tömör fa ajtók esetén a zár saját rögzítőcsavarjait használjuk fel a rögzítéshez. A kétszárnyú ajtóknál a saját rögzítő/fogadódobozt alkalmazzuk, mely a fix szárnyra lesz felszerelve. Egyszárnyú ajtóknál pedig vagy a tokra kengyelt rögzítünk, vagy ha elég közel van a fal, az acélnyelvet beengedjük a falba jó mélyen.

Több ezer darabot felszereltünk már ezekből a zárakból, melyek azóta is tartanak és védenek, ezzel is akadályozva a betörést. 50, 60, 70, 80 mm vastagságú ajtókra ennek a zárnak a telepítése 58.000 Ft-tól megrendelhető, helyszíni szereléssel, garanciával, számlával.

Két- és egyszárnyú ajtóra biztonságos zár

A különböző ajtók sokasága olyan kínálatot ad vásárlóknak, így mindenki megtalálja a számítását, pláne ha új ajtó beszerelésében gondolkozik. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy házilag ne álljon neki senki a szerelésnek, hanem az ajtó megvásárlásakor a vásárlás helyén kérjenek a beépítéshez szakembert.

Rengeteg fontos információ kerülheti el ilyenkor a figyelmet, ami fontos lehet, pl. a nyitási irány, a záródási pontok, a jó zárbetét, hogy kültéri- vagy beltéri kivitel, stb. Ezek többnyire az új egy- vagy kétszárnyú bejárati ajtókra vonatkoznak.

Ha már meglévő, régen beszerelt ajtón akarunk megerősítést, komolyabb védelmet eszközölni, akkor az ajtóra belülről tudunk felszerelni egy ún. másodzárat, ami ám nagyon biztonságos, homlokcsapos zárszerkezetet.

Hogyan törnek be?

A betörés kimenetele elsősorban az ajtó be- és kifeszítésével történik. Itt elég csúnya nyomokat hagy a feszítővas maga után, ami helyrehozhatatlan. A másik módszer a zárbetét kettéroppantása, ezután a zárba egy sima csavarhúzóval be lehet nyúlni, a zár visszanyitható és már nyitva is van az ajtó. Az első módszer elleni védelemre ajánljuk és szereljük az olasz Potent biztonsági zárakat különböző méretekben, ajtóvastagság függvényében. A zárbetéttörés ellen pedig RB LOCXIS zárakat alkalmazunk, izraeli gyártmányban, kiváló minőségben, melyek megfelelő védelmet adnak eme zárnyitási módszer ellen.

Betörői aggyal való gondolkozás
Betörői aggyal való gondolkozás
Betörői aggyal való gondolkozás