Betörésvédelmi ötletek

Biztosítói kárszakértők és betörésvédelmi szakértők véleményét rendszerezzük az alábbiakban a mi tapasztalatainkkal kiegészítve, hogy melyek a leggyengébb pontjai a családi házaknak, ahol a betörők a legkönnyebben bejuthatnak.

Kiemelkedő figyelmet érdemes fordítani a hátsó kertekre, hátsó bejárati ajtókra és bizony a műanyag erkélyajtókra is.

Általában az is közismert, hogy az ünnepek és a hosszú hétvégék alatt megnő a betörések száma, hiszen könnyen beazonosítható a nem lakott ház. Az is visszaüthet, hogy a redőnyök egyfolytában le vannak engedve, mert az éjjel-nappal lehúzott redőny egyértelműen mutatja, hogy nincs ott senki.

A barkácsáruházban kapható biztonsági ajtók sem megbízhatóak. Az ott kapható ajtók olcsóságuknak és gyenge minőségüknek köszönhetően abszolút nem nyújtanak megfelelő védelmet. Bármennyire is legyenek reklámozva a hirdetésben, feliratukban, hogy „biztonsági acél ajtó”, aki ért hozzá az tudja, hogy valójában nem azok.

A rácsokról szintén elmondható, hogy míg a 80-90-es években divat volt a rácskészítés, ma már az olcsó, kínai, silány, rossz minőségű zárbetéteknek köszönhetően a rács is 1 perc alatt kinyitható. Tehát lelkileg megnyugtató lehet, hogy ott van az ajtó előtt, de ha nem valódi, több irányú biztonsági zárral történik a záródás, és zárbetét esetében, nem egy minőségi zárbetét működteti a többirányú zárszerkezetet, akkor az nem mondható megfelelő védelemnek. Egy tanács: 150 000 Ft alatti költséggel -beszereléssel együtt- számolva, abszolút nem tekinthető biztonságosnak egy biztonsági rács.

A legfontosabb szerepet azonban mégis a bejárati ajtó játssza. Igenis oda kell figyelni a zárbetéteknek a megfelelő védelmi fokozatára. Mint már említettük és annyiszor leírtuk, elmondtuk, gyenge, olcsó zárbetétet nem szabad a bejárati ajtóba rakni, mert nagyon könnyen nyitható manipulációval, zártöréssel. Amennyiben maga az ajtó szerkezete a gyenge, pl. kínai ajtó vagy műanyag ajtó, érdemes lehet felszereltetni egy hevederzárat a befeszítéses behatolás ellen, mert nem mindenki tud kifizetni 300 000 Ft-ot egy acélból készült biztonsági bejárati ajtóért.

Távollétünk alatt semmilyen ablak ne maradjon nyitva, még bukóra sem, ugyanis a biztosítótársaságok nem nyilvánítják lezártnak a házat egy nyitott ablak esetén. Ilyenkor pedig nincs kártérítés! Arról nem is beszélve, hogy a nyitott ablakon nagyon könnyű bejutni a házba, még akkor is, ha csak bukóra van állítva. Tehát biztonságosan lezárt házról ilyenkor sem beszélhetünk.

A megfelelő biztonság kialakítása érdekében javasolt biztonságtechnikai szakember bevonása, vagy zárszerelő szakemberrel beszélni, tanácsait kikérni. Ilyenkor soha nem szabad az ár (olcsóság) alapján döntést hozni, hanem közösen, mindenkinek a maga pénztárcájának megfelelően kell kialakítani egy olyan védelmet, hogy a betörők inkább a szomszéd házat válasszák.