Beletört a lakáskulcs az ajtózárba?

A beletört kulcs problémája megelőzhető, ha ellenőriztetjük a zárbetétet, hogy ne akadjon, ne szoruljon. Viszont ha megtörtént a baj, akkor az egyik megoldás a zárszerelő lakatos kihívása, aki bizonyos díjért ezt a problémát megoldja, vagy pedig házilag is neki lehet állni különböző praktikák alkalmazásának. Ez utóbbi persze kétes végeredménnyel jár. Ki-ki maga döntse el, melyik folyamatot, műveletet választja.

Ötletek, tippek a beletört kulcs kiszedéséhez

Zárszerviz szolgáltatóként -az igazat szólva-, mi nem hagynánk esélyt, hogy bárki is házilag nekiálljon ennek a műveletnek, de sok esetben ez sürgős és mindenki türelmetlen, így nekilát, gondolván, úgyis meg tudja csinálni.

A beletört kulcs szituáció bárkivel előfordulhat. Ez történhet a rossz kulcsmásolás miatt, az akadozó, szoruló zárszerkezet miatt, a már elrepedt kulcsszár miatt vagy a kapkodás miatt. Az okát hiába is firtatjuk, utólag ez már nem fog kiderülni. A lényeg, ha már nekiállnak, hogy soha ne befelé nyomják a beletört csonkot, hanem próbálják azt kifelé piszkálni.

Mi a legjobb megoldás, illetve a teendő?

Továbbra is fenntartjuk, hogy a legjobb megoldást egy zárszervizes szakember tudja nyújtani, aki találkozott már ilyen problémával és a helyszínen tudja orvosolni ezt a feladatot. Értelemszerűen, ennek van egy munkadíja, majd egy esetleges anyagköltsége. Ezeket mind meg kell beszélni az ügyféllel, hogy mire számíthat, hogy később ne legyen vita a kiszállás után.

Házilag megoldható-e a kulcsdarab kiszedése szaktudás nélkül?

Saját maguk is nekiállhatnak, ha akarnak a beletört kulcs kiszedésének. Mint említettük, a kulcsnak azt a részét kell kipiszkálni, kiszedni, ami a zárbetét hengerében van félúton. Sokan azt még beljebb akarják tuszkolni, nem is értjük, hogy miért. A törött kulcsdarab, ami a kezükben van, az nem kell, inkább próbálkozzunk egy hústűvel vagy csipesszel. A tűvel benyúlunk megpróbáljuk kifelé „húzni” a beletört darabot, a csipesszel meg húzzuk kifelé, ami előbb-utóbb kijön a zárból.

Vannak még más, egyéb eszközök, szerszámok, kiegészítők egy női táskában, pl. hajcsat, vagy egy kis parfüm is mehet a zárba, hogy jobban kússzon kifelé a törött darab.

Házi megoldás kontra zárszerelő szakember

A házi segédeszközök, ha segítenek, ha tudunk velük boldogulni és kijön a törött darab, akkor próbálkozzunk egy másik kulcs zárba való behelyezésével és óvatos zárnyitásával. Ha az ajtó kinyílt, merjük fel a problémát, hogy a zárcserét saját kezűleg, házilag meg tudjuk-e oldani. Ide már több szerszám szükséges, sima vagy csillagcsavarhúzó, stb. Ha úgy látják, bonyolult a feladat, inkább egy zárszerelő zárszervizes szakembert hívjanak a feladat végrehajtásához! Nála vannak különféle méretű, típusú zárbetétek és nem először végez ilyen munkát.

Mint említettük, a házi megoldás is alkalmazható, de csak bizonyos határig, mert egy idő után elfogy a türelem. Ilyenkor a vehemensebbek mérgükben berugdossák az ajtót, ami komoly anyagi kárral bír, többe kerül, mintha egyből az elején már egy szakosodott zárszerelő mesterhez fordultak volna!

Összegzés a kulcstörés és kiszedés, az esetleges zárszerviz bevonása kapcsán

Az első javaslatunk továbbra is a szakember felhívása, kihívása, de a döntés mindig az ügyfélé. Érdemes az árakról azonban előre tájékozódni! Ha van kéznél némi szerszám vagy férfi segítség, akkor nekiállhatnak egyénileg is.

Mi annyit javaslunk, hogy mérlegeljék a szituációt, hogy házilag meg tudják-e csinálni, mennyi időt vesz igénybe, okoznak-e károkat azzal, ha mindenáron spórolni próbálnak a zárszerviz kb. 16 ezer forintos munkadíján.

Ha szaktanácsra van szüksége, vagy gyors kiszállást kér bárhová Budapesten egy beletört kulcs kiszedésére, akkor hívja hétfőtől péntekig telefonszámunkat, amit itt megtalál.

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest