Balos vagy jobbos nyitás

A szakmában ez egy örök „vitafórum”. Még sok zárszaküzlet, vagy zárszerviz sincs tisztában azzal, hogy melyik irány mit takar, illetve miért fontos az irány, pláne a vásárlásnál. A régi szakma úgy nevelte ki magából ezt a tudatot, hogy ha belülről szemben állunk az ajtóval, és a zsanér a bal oldalon van, akkor az egy balos ajtó.

Na de kérem, a szakmabeliek tudják, hogy mi az a zsanér, de nem minden laikus van vele tisztában. Sőt!

Mi ennél egy sokkal egyszerűbbet mondunk, amire egy gyerek is tud válaszolni. Ha kívülről szemben állunk az ajtóval, az ajtó befelé nyílik, és a kilincs a bal oldalon van, akkor ez egy balos ajtó. Ha a jobb oldalon van a kilincs, az ajtó befelé nyílik (és kint állunk előtte), akkor az ajtó jobbos. Ez azért fontos, mert pl. a kínai ajtóknál vannak jobbos- és balos kilincsek (right and left), illetve vannak olyan biztonsági zárszerkezetek, pl. Cerutti trezorzár, amelyeknek nem forgatható a csapdanyelve, ezért is kell tudni a nyitási irányt.

Ha az ügyfél nem biztos magában, akkor egyszerűbb, ha lefotózza az ajtót, és nekünk azt e-mailben elküldi, mi majd segítünk! Viszont azt nem szeretjük, ha az ügyfél arról kezd beszélni, hogy a bal kezével fogja meg a kilincset, aminek a vége jobbra mutat, és az ajtó jobb irányba nyílik. Ebből mindig csak a kavarodás van! Jobb esetben visszajön hozzánk, és mi kicseréljük az árucikket, rosszabb esetben egy zár lepostázása Debrecenbe, akár egy hétbe is beletelhet, nem beszélve a fölösleges postai költségek kiadásairól.

Tehát inkább kérje segítségünket, mi segítünk eldönteni, hogy milyen irányú zárszerkezetre, vagy kilincsre is van szüksége!

2017.03.20.