Az ügyfelek rossz szokásairól

Elég sok cikket és blogot írtunk már a zárakról, a zárszerviz cégekről, így ebben a havi témában kicsit az ügyfelekről szeretnénk írni, ezen belül is az ügyfelek magatartásáról.

Szerencsére a mi ügyfeleink nagy zömére nem jellemző, de mégis néha belefutunk olyan érdeklődőkbe, emberekbe, akik a más által ígért vagy már elvégzett szolgáltatásokat próbálják ránk erőltetni, vagy éppen a garanciát rajtunk behajtani.

Erről írnék pár példát, csak a móka kedvéért, semmiféleképp nem elítélésképpen. Éppen karácsony előtt fordult elő egy olyan tipikus eset, amikor is a megrendelő ránk pirított, hogy miért késünk, hol vagyunk már, hiszen a megbeszélt időpont már elmúlt. Emlékszem egy szombati nap volt, és mi nem dolgozunk szombaton, vagy vasárnap, sem pedig ünnepnapokon. A hölgy kicsit aggódva és felháborodva taglalta, hogy miért nem vagyunk már ott. Én közöltem vele, hogy mi nem dolgozunk szombaton, így ő biztosan nem minket vár. De igen, bizonygatta, meg is volt beszélve. Erre újfent előadtam, hogy nem dolgozunk hétvégeken, nem vehettünk fel munkát szombat délelőttre, biztos egy másik cég volt. Végül ebben maradtunk, a hölgy letette a telefont.

Csak nem hagyott nyugodni a dolog és elkezdtem böngészni a telefonomat, valamint a cím alapján gondolkodni, hogy hogyan történhetett a félreértés. Aztán beugrott, hogy tényleg beszéltem egy hölggyel, aki szombatra kérte a zárnyitást, de mondtuk is, hogy nem tudunk ebben neki segíteni. A telefonszám is stimmelt.

Az ilyen esetekben az történik, hogy az ügyfél több céget is megkérdez a zárszerviz munkálatokról, mindenkit végig telefonál, aztán elfelejti, hogy melyik céggel beszélt meg és mit.

Ezzel nincs is semmi gond, mindenki annyi céget és szakembert kérdez meg az adott problémáról, amennyit a kedve tart. Ami számomra, mint precíz ember számára érthetetlen az az, hogy ha már veszi a fáradságot és egy egész délutánt a telefonálgatással tölt, amelynek a fő motiválója elsősorban a pénzkérdés, másodsorban a számára jó időpont leegyeztetése, akkor vajon miért nem írja fel egy cetli papírra, hogy melyik telefonszámon mit mondtak, és akkor nem lenne félreértés, sem pedig félre telefonálgatás.

Egy másik gyakori probléma, ami inkább a múltunkra jellemző, hogy ha nem tudtunk egy munkát elvállalni, és az ügyfél kérte, akkor ajánlottunk valakit. Ilyenkor is előfordul, hogy pl. a garanciális javításokat próbálják rajtunk bevasalni, pedig nem is mi voltunk kint a címen.

Szerencsére ez elkerülhető, mert dupla nyilvántartást vezetünk, így napra pontosan beazonosítható, hogy hol, ki és pontosan mit szerelt, és mennyi pénzt hozott el. Így nem igazán lehet rajtunk a más cég által beszerelt zárakra a garanciát érvényesíteni. Valamint mi minden munkáról számlát állítunk ki, amit szerepel a cégnév és a dátum.

Még egy dolgot tartok fontosak megjegyezni, ami viszont végképp nem megy a fejembe. Például, mikor valaki rákérdez egy szolgáltatás árára, és nem elégedett a válasszal. Rendben van, ha valaki valamit drágál. Akkor meg kell köszönni, és letenni a telefont. De, hogy valaki a gúnyos kommenteket hozzáfűzi, vagy, hogy a „webáruházban a felébe kerül” megjegyzéseket taglalja, az számomra elfogadhatatlan. Én sem jegyzem meg a boltban, hogy miért kerül ennyibe a kenyér, vagy miért ennyi a benzin költsége, hanem vagy kifizetem, vagy nem veszem meg.

Nem kellenek a kommentek. Cégünknél vannak jóval drágábban dolgozó szerviz cégek is. Vannak olcsóbbak is. Nálunk szabott, fix árak vannak, nem alkuképesek. Gondoljanak úgy ránk, mint egy üzletre (ugyanilyen pl. a masszázs, manikűr, pedikűr, fodrász, kozmetika), akik a szolgáltatásukat kínálják kötött áron. Nincs alku, mert ennyibe kerül.

Ez egy ilyen világ. Szabadáras a szolgáltatás, ha kell, kell, ha nem, akkor nem. Maximum még elmondjuk, hogy nálunk miért ennyi, pl. jó minőségű, nem olcsó, gagyi, kínai zárak, plusz a garancia, plusz a számla, stb. De nem szeretjük magyarázni a bizonyítványt. Ha kérik, megyünk és garantáltan elégedettek lesznek, ha meg nem, akkor mindenki állhat neki maga megcsinálni, vagy hívni a szomszédot, vagy egy másik szerviz céget.

Végezetül pedig, amit nem igazán szeretünk az ügyfelek részéről, hogy ha megrendelnek egy szolgáltatást és elfelejtik utána lemondani, pedig már mással elvégeztették a munkát. Ebben az a fura, hogy amikor bárki más megjavítja a zárat vagy kicseréli azt, akkor tudnia kell, hogy ő már hívott erre valakit, de mégsem veszi a fáradságot, hogy lemondja. Pedig elég hamar elintézető, akár egy sms-sel is. Legyünk annyira tekintettel a másikra, mint emberre, hogy ne pocsékoljuk az idejét, hanem ha valamire már nincs szükség, akkor azt mondjuk le.

MINDEN RÉGI ÉS LEENDŐ ÜGYFELÜNKNEK BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK!

2017.01.04.