Ajtónyitás azonnal – Trükkök, praktikák, félrevezetések 1.

(Avagy a „15 perc és ott vagyunk” történet)

ajtonyitas-budapestEz egy kicsit kényes témakör, de úgy gondoljuk mégis érdemes erről pár gondolatot leírni. Ha csak egyvalakinek is ez hasznos lehet vagy elgondolkodik az alábbi dolgokon, akkor már megérte!

Ez egy tipikus, gyakran előforduló eset!

Gondoljunk bele a következő szituációba.

Ott állunk egy este az ajtónk előtt, ami nem nyílik. Késő van, fáradtak vagyunk, a gyerek éhes és nyafog, hideg van és már eleve rossz napunk volt.

Hívunk egy ajtónyitással foglalkozó kollégát és megkérdezzük, hogy mennyi idő alatt ér ide SOS-ben. Ő azt mondja, hogy 40 perc vagy egy óra. Hát, ez nekünk persze rengeteg időnek tűnik abban a szituációban. Mit csináljak a gyerekkel? Addig megfagyok… Ilyen és hasonló gondolatok száguldoznak a fejünkben. Azt mondjuk erre a telefonba, hogy köszönjük, ez nekünk nem jó, hívunk mást.

A következő kolléga szintén 40 percet mond, és ez még megismétlődik kétszer-háromszor, mindenki egy órát mond. Nem jó! A negyedik hívásnál valaki azt ígéri, hogy 10 peren belül ott van. Szuper! Jöhet! És örülünk!

Eltelik 10 perc, semmi. 20 perc, semmi. 35 perc, semmi. A fenébe! 45 perc, semmi! Mi van már??? Végül a kolléga befut a telefonálásunktól számítva egy óra múlva, arra hivatkozván, hogy nagy volt a dugó.

Amin érdemes elgondolkodni:

  • Ha az első telefonálásunknál elfogadjuk a 40 perces határidőt, akkor durván fél órával korábban nyitva van az ajtó és bent vagyunk a lakásban.
  • Ne csak azt az időt számoljuk, amit a zárszerelő kolléga mond, hanem azt az időt is számoljuk hozzá, amit a telefonálgatással eltöltünk!
  • Ahhoz, hogy valaki 1 percen belül a helyszínre érjen, annak készenléti „startállásban” kell lennie, ráadásul a közelben is kell tartózkodnia. Dugó, parkolás, stb. Erre mennyi az esély egy egésznap rohanó, dolgozó, elfoglalt kollégánál? Gyakorlatilag nulla.
  • Végezetül: ne mindig higgyük el azokat az ígéreteket, amik 100 százalékban azonosak azzal, amit hallani szeretnénk! A túl szép, hogy igaz legyen mondás, a mi szakmánkra is igaz! Gondolkozzanak el ezen!

2016.12.05.