Az ajtó előtti rácsokról

A mai napig gyakori az érdeklődés az rácsajtókkal kapcsolatban, bár őszintén megmondjuk, kicsit elavult konstrukciónak tartjuk, így 2017 tavaszán.

A rácsok leginkább a gyenge anyagú ajtók esetében nyújtanak megfelelő védelmet, de ezt ma már ki lehet küszöbölni egy jó erős hevederzár felszerelésével is. Régebben, a nyolcvanas, kilencvenes években kezdett elterjedni a rácsajtó, majd a tetőpontjára hágott a kétezres évekre, mint első számú betörés elleni védelem.

Itt csupán egy dologról terelődött el a figyelem, ami pedig a rács-védelemnek az alapját képezi, mégpedig a rácsajtót működtető zárról. Az a baj, hogy mindenki azt gondolja, egy rács erős, hiszen vasból van, ha egy ilyen van az ajtó előtt, az már magában visszatartó erő. Pedig ez nem igaz. Ha egy legegyszerűbb szerkezet (pl. Elzett bevéső zár) van a rácsban, amelyet egy egyszerű zárbetét működtet, akkor búcsút inthetünk a biztonságnak, mert a zárbetét fél perc alatt nyitható!

A rácsajtó, csak akkor biztosít megfelelő védelmet, ha azt egy háromirányú kistestű- vagy nagytestű trezorzár nyitja/zárja. Ilyenkor pedig megemelkednek a költségek.

Mi azt mondjuk, ha az ajtó anyaga már két fokkal erősebb a papírnál, pozdorjánál, akkor egy jó minőségű, csúcskategóriás zárbetéttel ellátott, hevederzár a nyerő! Fele pénzráfordítással, modernebb technológiával! Elvégre 2017 van!

2017.03.14.