Ajtóél-vasalatok, szalagzárak

Mi is az a vasalat, mi a szalagzár?

Mind a műanyag-, mind a faajtó-gyártó cégek úgy oldották meg a zárhely kialakítást, hogy az ajtó élén, a homlokon, egy hosszmarást alakítottak ki, amely szélessége 16 mm-től akár 24 mm-ig is terjedhet. Mind a fa-, fém- vagy műanyag ajtók esetében ezek az ajtóél-zárak az ajtó élébe vannak beszerelve. Az ajtó teljes élhosszában végzik a tökéletes záródást és a betörésbiztos reteszelést. Ez utóbbi azonban két dolog függvénye, az egyik a tökéltesen beépített ajtó, ahol a vízszintes és függőleges síkok pontosan vannak figyelembe véve, valamint nem elhanyagolható a jó minőségű, magas biztonsági fokozatú zárbetétek alkalmazása.

Ilyen ajtóél-zárak pl. a Schüring, illetve a Fuhr kilincs- és kulcsműködtetésű vasalatok. Az ajtó élében három zárdobozt alakítottak ki. A középső, értelemszerűen a zárszekrény, amely fogaskerék-rendszer meghajtással működik. Felfele- és lefele, lapított acélnyelvvel mozgatja a felső- és ajtó dobozban lévő reteszt, reteszeket. Tehát így alul/felül egy zárdoboz hely van kialakítva. Ezeknek az elhelyezkedése fajtánkként, típusonként, méretenként változik.

Fuhr ajtóvasalat

Magyarországon elég sok társasház, lakópark, apartman van tömör fa-ajtóval ellátva, amelynek élében cilinder-vezérlésű, 65/72 dorn-méretű, 24 mm-es előlapú, Fuhr zár van gyárilag elhelyezve.

A vasalatok megkülönböztető jelei, hogy a Fuhr vasalatnál a zárnyelv alatt, az FUHR felirat található belegravírozva, valamint a felirat alatt található zárnyelv alakja nagyon egyedi, tizenkétszög alakú (talán fára hasonlít a formája).

Ezek az ajtóvasalatok az évek alatt megkoptak, tönkrementek. Sajnos ennek a jó minőségű zárnak nagyon nehéz az utánpótlása, ha sikerül, az bizony 8-10 hétbe is beletelik és bizony eléggé költséges. Ezt a vasalat-cserét, ilyen költségek mellett, nem mindenki engedheti meg magának, ezért próbálunk valamilyen alternatívát keresni a megoldásra egy másik ajtógyártó termékével. Pl. ilyen lehet a Roto vagy a GU, ami jó minőséget, márkát képvisel. Mindig vannak különböző lehetőségek, amelyekkel a Fuhr vasalatot ki lehet váltani. Ezeknek a beszereléséhez azonban mindenképpen zárszerelő szakember bevonása szükséges!

Schüring ajtóél-vasalat szerviz

A másik hasonló probléma a 92/40 dorn-méretű, 24 mm-es fehér előlapú, két acéltüskés Schüring ajtóvasalattal kapcsolatban merült fel. Itt a fő probléma az, hogy a Schüring cég már egyáltalán nem gyárt ilyen méretű, típusú szalagzárat, így ismét lépnünk kellett az zárszerviz igényekre való tekintettel. Elvégre nem mondhatjuk az ügyfélnek, hogy vegyen egy új ajtót.

Budapesten ingyenes kiszállással biztosítunk teljes ajtózárszerviz szolgáltatást, ezen belül a Schüring ajtózárak és Fuhr ajtóél-vasalatok komplett cseréjét. Minden esetben próbálunk minél kisebb átalakítást végezni az ajtón, hogy ne látszódjanak a régi zárnak vagy a régi kulcsnyílásoknak a helyei. A Schüring zárak felhúzókilincses és kulcsműködtetésű kivitelben is forgalomban vannak. A régi vasalatok meghibásodásának leggyakoribb okai a kopott zárszerkezet, a megöregedett alkatrészek és az elmozduló ajtó.

Mind a Schüring, mind a Fuhr zárak minőségileg megfelelők, és megbízhatók. Több típusuk is van, de a működési elvük ugyanaz. Többpontos mozgást végeznek az ajtó zárásakor, reteszelésekor. Van belőlük csapdanyelves, kicsapónyelves, hordógörgős, sima négygörgős vagy acélcsapot mozgató, alul/felül reteszelő zárszerkezet.

Ha érdeklik a további részletek, vagy vasalat-cserére van szüksége, hívja ügyfélszolgálati telefonszámunkat!

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest