A többpontos biztonsági ajtókról

Először is tisztázni kell a többpontos ajtó fogalmát. A több ponton való záródás azt jelenti, hogy több helyen tol ki az ajtózár szerkezet magából záródási pontokat, tüskéket, rudakat, görgőket, ajtótípus függvényében. Ezek a záródási pontok biztosíthatnak előrefelé történő záródást, felfele- vagy lefele történő reteszelést és ritkább esetben hátrafele történő zárást vagy ezek kombinációját.

Mivel nagyon sokan úgy hivatkoznak a bejárati ajtójukra, hogy megnevezik a pontok számát (hárompontos, ötpontos, tizenkétpontos stb.), ezzel a beazonosítással még nem kerültünk közelebb a megoldáshoz. Mivel az elmúlt 10 évben nagyszámban elterjedtek a biztonsági ajtók a hazai piacon, így gyakorlatilag már mindenkinek biztonsági ajtója van, ám nem mindegy, milyen szerkezet működteti azokat. Ezt pedig zárcsere estén fontos tudni, hiszen az árakat előre közöljük a megrendelővel, ezután tudunk időpontot egyeztetni. Az ajtó beazonosításának az érdekében több kérdésre kell választ adni a telefonban, vagy egy fotót küldeni az ajtóról és a zárról, így semmi félreértés nem lehet.

Milyen többpontos ajtózárak és ajtók vannak?

Régebben nagyon gyenge eresztések voltak a zárak tekintetében, de az elmúlt 15 évben igen sok többpontos bejárati ajtó védi már a lakást, kisebb-nagyobb sikerrel. A többpontos ajtóknál a biztonság rovására mehet, ha rosszul van beépítve, és ha valamilyen ócska, silány zár van benne.

Igen népszerű a felhúzó (emelő)kilincses műanyag bejárati ajtó, melynek az élébe egy hosszú vasalat helyezkedik el (más néven szalagzár). Ezek több pontos előrefele történő záródást biztosítanak.

A másik, de talán legnépszerűbb modell a kínai ajtó. Itt a márkanevek: HiSec, Secdoors, TerraSec típusúak. Sajnos ez a piac szégyene, Magyarország szemete, de cserében olcsó. Ezek duplazáras kivitelűek, többponton záródnak, rengeteg a hiba, sok a probléma velük. Napi szinten cseréljük az alkatrészeket ezeknél a típusoknál.

Ahogy megyünk az árral felfelé, előjönnek a valódi biztonságot nyújtó ajtók a zárral együtt. Magyar vonatkozásban, a hazai Nívó több ezer ajtót gyárt, értékesít és szerel be. Izraeli részről vannak Superlock, Mul-T-Lock, Imilock ajtók telepítve. Sajnos ezeket már nem lehet kapni, mert egyedii projektekhez, építkezésekhez készültek.

A Masterdoor biztonsági ajtó a következő, amiben olasz tollas kulcsos Cisa szerkezetek vannak. Háromirányú, többpontos záródás a jellemző, lamellás szerkezettel. Ugyanezek az olasz zárak más márkanévvel találhatók meg különböző olasz-magyar egyedi projektekben.

Talán a legnépszerűbb és legújabb fejlesztés az olaszok részéről, amit többszázas nagyágrendben hoznak be az országba, nagy projektekbe, lakóparkokba, a Dierre ajtó. Igen magas biztonsági szint, többpontos, többirányú szerkezettel, csak már a modernebb változat, a zárbetétes meghajtás működik. A zár lelke a Dierre New Power zárbetét.

Ezen kívül számos hazai, kisebb ajtógyártó cégek többirányú zárjaival is találkozhatunk, melyekre szervizünk fel van készülve, mind szakmailag, mind csere-szerkezet tekintetében.

Melyik biztonsági ajtót érdemes választani az otthon védelmére?

Pénztárca és igény függvénye a dolog. Mindenkinek más a kerete. A kínai ajtóról mindenkit lebeszélünk, kisebb-nagyobb sikerrel, de nem hallgatnak ránk. Általában sajnos betörés a vége. 2022-ben 100-150 ezer forintért biztonságot már nem lehet vásárolni (illetve lehet, de nem ér semmit). Az alapanyagnak vasból kellene lenni nem, gyenge lemezből (kínai ajtók) és nem is műanyagból. Márkaneveket nem említünk, mert gyártással, forgalmazással nem foglalkozunk. Az ár árulkodik a jó termékről. A 300.000 Ft feletti ajtók már nem átverések, érdemes utánaolvasni ennek a neten. Fontos az anyagösszetétel, a minősítés.

A többpontos biztonsági ajtókról
A többpontos biztonsági ajtókról