A biztonsági acélajtókról – tollas vagy cilinderes változat?

Mit is kell tudnunk ezekről az ajtókról? A legfontosabb paraméter az ajtó anyaga, ugyanis a 100 ezres kategóriás, barkácsáruházban vagy interneten megvásárolható ajtókkal ellentétben, ezek a bejárati ajtók acélból készülnek, míg fent említett társai műanyag ajtók vagy csupán kínai lemezajtók.

Az acélajtók tulajdonsága a masszivitás, a befeszítéses betörés teljeskörű kizárása és olasz trezorzárakkal ellátott kivitel. A trezorzárak 75 százalékban tollas kulcsos változatúak, 25 százalékban pedig szintén trezorzár-szerkezettel, de zárbetéttel ellátottak. Az ajtók lehetnek Olaszországból importált Masterdoor vagy Metalplast márkanevűek, Dierre, Cisa vagy Mottura zárral ellátottak. Illetve származhatnak hazai egyedi gyártásból is, és a fent említett zárak kiegészülhetnek szintén olasz Securemme, Sab, Iseo, Potent, vagy régebben Cerutti, Viro zárakkal.

Tollas kulcsos vagy cilinderes?

Ezt nagyon gyakran összekeverik a megrendelők, vagy pedig nem tudják, miről van szó. Pedig zárcsere ár tekintetében nagyon nem mindegy, melyik van az ajtóban. Az egyik esetben elég a zárszerkezetet meghajtó cilinderbetétet cserélni és máris új kulcsok nyitják/zárják az ajtót. Ha viszont tollas kulcs van hozzá, akkor abban nincs betét, hiszen a tollas kulcs működteti a zár lamelláit, melyek a záródásról gondolkodnak. Ebben az esetben komplett zárszerkezet cserét kell végezni, azaz szét kell bontani bizonyos mértékig az ajtót, kivenni a közel 3 kg-os olasz zárszerkezetet és annak a helyére egy újat behelyezni. Míg a betét esetében, 30-35 ezer forintos zárcsere költségről van szó, a szerkezet cserénél már 75-110 ezres nagyságrendről beszélünk.

A tollas kulcs hosszú, 9-12 cm-es, és úgy néz ki, mint a páncélszekrény kulcsa. Van egy hosszú kulcsszár és a végében szárnyak, tollak találhatók mindkét oldalon. A cilinderbetét kulcsa rövid, 5-6 cm-es, és „pöttyök”, furatok, vágások vannak a kulcsszárban. Érdemes megnézni a márkanevet a kulcs fejében, az már sokat mond a zárszerelő szakembernek.

Kódolható vagy nem kódolható?

Egyes tollas kulcsos zárak kódolhatók. Azonban, figyelem: csakis a tollas kulcsosak! Amelyeket zárbetét/cilinderbetét hajt, nem kódolhatók, ott a betétet kell cserélni! Ez nagyon fontos, nem szabad összekeverni a kettőt!

A hosszú tollas kulccsal működő trezorzáraknál van 3 márka, melyek átkódolhatók egy új kulcskészletre, ez esetben nem kell a komplett szerkezetet kicserélni, csak az új kulcsokat kell rátanítani a régi zárra. A kódolás csakis tökéletesen működő zárnál lehetséges, régi vagy akadozó működés esetén nem! Kódolható a Cisa, a Dierre és a Potent tollas kulcsos zár. De ezekből sem mindegyik változat. Küldjön nekünk egy fotót a zár tüskéiről az ajtó éléről, illetve egyet a kulcsról és megmondjuk kódolható-e a szerkezet.

Lehet benne zárbetétet cserélni költözés után vagy kulcselhagyáskor?

Nagyon fontos, ha új ingatlanba kötözünk, akkor a zárak ki legyenek cserélve. Mint szakembereknek, számunkra hihetetlen, hogy az emberek nagytöbbsége simán beköltözik az újonnan vásárolt lakásba, és bele sem gondol, hogy esetleg a volt tulajnál vagy annak ismerőseinél, vagy a neki régebben dolgozó embereknél lehet egy-egy kulcs, szabad bejárással az ingatlanba! Furcsa, hogy egy több 10 milliós ingatlannál pont a biztonságot jelentő zárcserére nem akarnak pár tízezer forintot költeni az emberek! Pedig ez alapszabály!

Csakis a zárbetéttel működő zárszerkezet esetében lehet a betétet cserélni, ha tollas kulcsos szerkezet van az ajtóban, akkor komplett szerkezet csere szükséges (kivéve a kódolható esetekben). Mindenképp az ajtózár beazonosítása a fontos. Ez történhet márkanév alapján a kulcsfejről leolvasva, vagy fotó alapján, melyet email címünkre elküld. Vállaljuk fent említett zárak cseréjét, kódolását, zárbetét cseréjét rövid átfutással, számlával, garanciával!

A biztonsági acélajtókról - tollas vagy cilinderes változat?
A biztonsági acélajtókról - tollas vagy cilinderes változat?