Van-e különbség a kínai-, illetve a műanyag bejárati ajtó között?

Természetesen van, az anyagát, illetve a formát illetően is. A műanyag ajtó még a laikus számára is felismerhető, akár barna vagy fehér színű, mert észrevehetően kitűnik a fa társaitól például. Ismertetőjele a kazettás kivétel, az emelőkilincses zárás. Általában egy zárral látják el őket. Főként fehér színben fordulnak elő, amelyekből rengeteg darabot adtak el Magyarországon. Elég sok velük a probléma a pontatlan beépítés, illetve a gyenge vasalat alkalmazása miatt.

A kínai ajtókról azt kell tudni, hogy 3 különböző márkanevű modell van a magyar piacon, a HiSec, a Secdoors és a TerraSec. Ezek az úgynevezett nagyágyúk, mert ezekből adtak el a legtöbbet. Továbbá lehet még találkozni különböző formájú, színű, kivitelű kínai ajtókkal, amelyek még a fent említett kínai ajtóknál is rosszabbak. A fenti három márkanevű ajtó szinte teljesen hasonlít egymásra, nem hiába készült mind a három Kínában, mert sajnos a kínaiak mást sem tudnak, csak másolni és rossz minőséget, azaz olcsó árut készíteni. Persze ez sem teljesen igaz, mert ha megvan rá a keret, akkor készül ott jó is, csak éppen az nem annyiba kerül. A kínai bejárati ajtók általában két darab különálló zárral vannak ellátva, világít a kilincsük és fő ismertető jelük, hogy kattog a zsanér nyitáskor/záráskor.

Ugyanazok a felmerülő problémák mindkét ajtó esetében

Tulajdonképpen mindkét kivitel esetén -műanyag és kínai- hasonló a gyenge anyaghasználat, illetve az ajtónak a stabilitása, amely nem biztosít tökéletes záródást. A kínai ajtóknál folyamatosan letörik a kilincs, a műanyag ajtóknál tönkremegy a vasalat. A kínai ajtók zárbetétjei nem biztonságosak, míg a műanyag ajtó vasalata nem betörésbiztos. Általában mindkét ajtót beszerelve 150-200 ezer forintért mérik, de valójában így 2024-ben ezért az összegért már ajtót nem lehet kapni (vagyis lehet, de nem biztonságit). Sajnos ezt a tényt hiába olvassák el az emberek, nem fogadják meg a jó tanácsot, hogy nem szabad kínait illetve műanyagot venni. A szembesülés akkor történik, amikor hazaérnek és vagy nem nyílik az ajtó és egy vagyont kell költeni a nyitásra, majd a zácserére, vagy egyszerűen arra érkeznek haza, hogy ki van rabolva a lakás, mivel ezek az ajtók a huzat ellen védenek csak, de biztonságilag nem sokat érnek.

Miért a kedvező ár? Valóban pár évig bírják csak ezek az ajtók?

Azért ennyire olcsóa a kínai- és műanyag ajtók ára, mert sajnos ezt tudják megfizetni a legtöbben, hozzájárulva ahhoz, hogy ez a piac folyamatosan virágozzon. És csodálkoznak feltett kézzel, hogy miért csak pár évig bírja egy százötvenezer forintos bejárati ajtó. A százötvenezer forintos bejárati ajtóból az anyagköltség negyvenezer forint, a többi a haszon, különböző részekre osztva. Negyvenezer forintért jó zárbetétet lehet kapni csak, nem egy komplett ajtót! Ezen érdemes elgondolkozni, utánaolvasni bizonyos fórumokon, hogy ha jót akarunk, biztonságosabbat, akkor érdemes spórolni és pl. a nyaralás helyett egy normális bejárati ajtóra költeni.

Miért nyeszereg a kínai ajtó záráskor, nyitáskor?

 Lehet szépíteni a dolgot, de valójában a probléma minőségbeli dolgokra vezethető vissza, pl. gyenge anyaghasználat, illetve a rosszul beépített, rögzített bejárati ajtó. Mivel mindegyik kínai ajtó problémás használatot von maga után, ezért egyértelmű, hogy nem javasolt ezeknek a beszerelése, használata, egy lakás védelmére pedig egyáltalán nem célravezető ilyet alkalmazni. Sokan olvassák szakmai írásunkat és fordulnak hozzánk elkeseredettségükben, hogy minden reggel, este, illetve napközben hallják a nyitás során, hogy nyekereg, ropog, kattog az ajtó és már elviselhetetlen a zaj, mit lehetne tenni. Nem tudunk rá tökéletes megoldást mi sem, hiszen a fent leírtak alapján az ajtó nem illeszkedik a függőleges, illetve a vízszintes irányhoz, ezért egymáshoz érnek azok a felületek, amelyeknek nem kéne összeérniük, így súrlódás keletkezik, aminek hangja van. Akármennyire is szeretnék, hogy megcsináljuk, mi nem vállaljuk ezt, tessék befújni WD40-nel, hátha abbahagyja! Amennyiben nem, akkor az egyik lehetőség tovább hallgatni és megszokni, vagy a másik, hogy kell venni egy normális bejárati ajtót!

Van erősebb világító-kilincses pajzs szett a letört helyére?

Amit mi szerelünk és használunk már évek óta, az tökéletes, nem törik le, lehet rá garanciát vállalni. Sajnos elárasztotta a piacot az olcsó, filléres kínai kilincs, amire ugranak a magyar emberek, de nem számolnak azzal, hogy ugyanolyan rossz, mint az előző volt! Budapest területén az erősített verzió (amelyekben jobbak a csavarok, erősebb a kilincstengely, illetve jobban illeszkedik az ajtólaphoz maga a pajzs) komplett cseréje 34.000 forinttól elérhető. A formáját tekintve ugyanúgy néz ki, csak jobb a minősége, hosszabb az élettartama és nem törik le!