Miért nem javítunk zárat?

Lehet, hogy a régi időknek köszönhetően, lehet, hogy a pénzmegtakarítás végett, de a mai napig sokan hívnak minket zárjavítás céljából. A legtöbbször ez a trezorzáraknál, a műanyag ajtók vasalatainak esetében, valamint a kínai ajtóknál fordul elő.

Nos, a zárjavítás, a szó legszorosabb értelmében, az esetek többségében nem létezik. 2017-et írunk, abban a korszakban élünk, amikor minden eldobható és lecserélhető. Mert ez az egyszerűbb (és olcsóbb!) megoldás.

Visszatérve a zárakhoz. A trezorzár, mint annyiszor elmondtuk egy komplex szerkezet, belső alkatrészeket már nem is gyártanak az olasz zárgyártók. Egyrészt nem szedjük szét a szerkezetet, mert semmilyen alkatrészt nem lehet benne kicserélni, megjavítani. Továbbá a régi alkatrészekre is gondolni kell, hogy azok sem feltétlenül bírják tovább, ha valamit akár ki is cserélnénk benne.

A műanyag ajtóknál ez bonyolultabb. A vasalatok egy jó nagy hányada nagyon rossz minőségű, így célszerűbb azt egy jobb minőségűre kicserélni. Javítgatni, toldozni, foltozni itt sem lehet.

A kínai ajtó pedig annyira távol áll mindenben az európai szabvány mértetektől, hogy a kínai zárszerkezetek esetében csak a komplett csere jöhet szóba. Senki Magyarországon ezekhez alkatrészeket, rugókat nem rendel, hiszen maga a zárszerkezet is olcsóbb európai társainál. Tehát mindenképpen a zárcsere a megoldás.

2017.05.03.