Miért csak ennyit bír ki a CR zár?

Zárszerviz szolgáltatóként nagyon sokszor megkapjuk azt a kérdést, hogy miért csak ennyit bír ki ez a trezorzár. Miért kell 8 év után cserélni? Miért ennyibe kerül? És még sorolhatnánk a kérdéseket. Semmi nem tart örökké, semmi nem működik örökké, mindennek van egy élettartama, így a CR záraknak is. Hogy ez az élettartam sok minden által lecsökkenthető, nos, ezzel nem árt tisztában lenni. Erről szól mai írásunk.

Három dolog említenénk meg, amelyek lerövidítik a zár élettartamát. Elsőként a kulcsok kopását. A hosszú évek során történő rendszeres kulcshasználat koptatja magát a kulcsokat. Ez természetes dolog. Ám a kopás, valamint a leejtett kulcsok elgörbült fogainak hatására a kulcs egyre nehezebben mozgatja a zárszerkezet lamelláit, így nehezen lehet őket elfordítani a zárban, szorulni kezd a zárás/nyitás, akadozó működés lép fel. Ez már az előjele annak, hogy nincs minden rendben, de persze senki nem foglalkozik vele. Használják tovább a kopott kulcsokat, majd egyszer csak nem nyílik az ajtó. Innentől kezdve zárnyitással (fúrással) kell majd kinyitni a zárat, amelyhez szakember kell, majd ezután következik a komplett zárcsere.

A másik dolog, amikor az ajtó elmozdul, leül. Ez szintén hosszú évek alatt következik be. Ilyenkor a záródási pontok is elmozdulnak, szintén nehezen működik a zár, akadozik, meg kell küzdeni a zárással/nyitással. Itt is lenne megoldás még, ám ezzel sem foglalkozik senki, így egy idő után az ajtó nem nyílik, és történik majd, amit fent leírtunk.

Az ajtó és a zár karbantartása fontos!

És már el is érkeztünk az emberi hibafaktorhoz, a hanyagsághoz, nemtörődömséghez, vagy a tudatlansághoz, esetleg a spóroláshoz. Ha egy kicsit is odafigyel valaki a jelekre, akkor, amikor legelőször érzékeli, hogy nem minden simán, szépen működik, szakemberhez kell fordulni! Ilyenkor egy egyszeri munkadíjért még be lehet állítani az ajtót, lehet profi kulcsmásolónál új kulcsokat készíttetni a régi, kopott helyett, így a zárcsere kitolható lenne még jó pár évvel. Ám az emberek nem figyelnek, így a zár állapota rosszabbodik.

A harmadik dolog szintén emberi hibából adódik, mégpedig, amikor nem hozzáértő szakember gyártotta az ajtót. Néha olyan elképesztő megoldásokkal találkozunk a zárcsere során, hogy azt elmondani nem lehet. Mert lehet, hogy a gyártó cég az ajtógyártáshoz ért, de, hogy a CR biztonsági zárakhoz nem, az hétszentség!  Sokszor az erőátvitelt ráterhelik a zár rudazataira, aminek pedig nem ez lenne a feladata, és ezáltal kezd el a szerkezet akadozni, szorulni.

Egy jól megépített, rendszeresen karbantartott CR zárnak lazán 15-20 évet is ki kellene bírnia, és ki is bírna, ha az emberi hibafaktorokat kiküszöbölnénk. Tehát tessék odafigyelni az ajtóra, a kulcsokra, a záródásra! Ha az ajtó nem szépen és simán csukódik, záródik, azonnal hívjanak szakembert! Ha a kulcsokat gyakran leejtik, inkább másoltassanak pótkulcsokat és azokat használják. Minden kulcsot egyforma rendszerességgel kell használni, hogy egyformán kopjanak!

Amennyiben a fenti dolgokat betartják, nem lesz okuk a panaszra, és sokáig fogja védeni a lakást a CR záras ajtó! Ha pedig nem, akkor meg kell ejteni a zárcserét, és onnantól kell figyelmesebben bánni az ajtóval és a zár kulcsaival!