Miért csak ennyit bír ki a CR zár?

Zárszerviz szolgáltatóként nagyon sokszor megkapjuk azt a kérdést, hogy miért csak ennyit bír ki ez a trezorzár. Miért kell 8 év után cserélni? Miért ennyibe kerül? És még sorolhatnánk a kérdéseket. Semmi nem tart örökké, semmi nem működik örökké, mindennek van egy élettartama, így a CR záraknak is. Hogy ez az élettartam sok minden által lecsökkenthető, nos, ezzel nem árt tisztában lenni. Erről szól mai írásunk.

Három dolog említenénk meg, amelyek lerövidítik a zár élettartamát. Elsőként a kulcsok kopását. A hosszú évek során történő rendszeres kulcshasználat koptatja magát a kulcsokat. Ez természetes dolog. Ám a kopás, valamint a leejtett kulcsok elgörbült fogainak hatására a kulcs egyre nehezebben mozgatja a zárszerkezet lamelláit, így nehezen lehet őket elfordítani a zárban, szorulni kezd a zárás/nyitás, akadozó működés lép fel. Ez már az előjele annak, hogy nincs minden rendben, de persze senki nem foglalkozik vele. Használják tovább a kopott kulcsokat, majd egyszer csak nem nyílik az ajtó. Innentől kezdve zárnyitással (fúrással) kell majd kinyitni a zárat, amelyhez szakember kell, majd ezután következik a komplett zárcsere.

A másik dolog, amikor az ajtó elmozdul, leül. Ez szintén hosszú évek alatt következik be. Ilyenkor a záródási pontok is elmozdulnak, szintén nehezen működik a zár, akadozik, meg kell küzdeni a zárással/nyitással. Itt is lenne megoldás még, ám ezzel sem foglalkozik senki, így egy idő után az ajtó nem nyílik, és történik majd, amit fent leírtunk.

És már el is érkeztünk az emberi hibafaktorhoz, a hanyagsághoz, nemtörődömséghez, vagy a tudatlansághoz, esetleg a spóroláshoz. Ha egy kicsit is odafigyel valaki a jelekre, akkor, amikor legelőször érzékeli, hogy nem minden simán, szépen működik, szakemberhez kell fordulni! Ilyenkor egy egyszeri munkadíjért még be lehet állítani az ajtót, lehet profi kulcsmásolónál új kulcsokat készíttetni a régi, kopott helyett, így a zárcsere kitolható lenne még jó pár évvel. Ám az emberek nem figyelnek, így a zár állapota rosszabbodik.

A harmadik dolog szintén emberi hibából adódik, mégpedig, amikor nem hozzáértő szakember gyártotta az ajtót. Néha olyan elképesztő megoldásokkal találkozunk a zárcsere során, hogy azt elmondani nem lehet. Mert lehet, hogy a gyártó cég az ajtógyártáshoz ért, de, hogy a CR biztonsági zárakhoz nem, az hétszentség!  Sokszor az erőátvitelt ráterhelik a zár rudazataira, aminek pedig nem ez lenne a feladata, és ezáltal kezd el a szerkezet akadozni, szorulni.

Egy jól megépített, rendszeresen karbantartott CR zárnak lazán 15-20 évet is ki kellene bírnia, és ki is bírna, ha az emberi hibafaktorokat kiküszöbölnénk. Tehát tessék odafigyelni az ajtóra, a kulcsokra, a záródásra! Ha az ajtó nem szépen és simán csukódik, záródik, azonnal hívjanak szakembert! Ha a kulcsokat gyakran leejtik, inkább másoltassanak pótkulcsokat és azokat használják. Minden kulcsot egyforma rendszerességgel kell használni, hogy egyformán kopjanak!

Amennyiben a fenti dolgokat betartják, nem lesz okuk a panaszra, és sokáig fogja védeni a lakást a CR záras ajtó! Ha pedig nem, akkor meg kell ejteni a zárcserét, és onnantól kell figyelmesebben bánni az ajtóval és a zár kulcsaival!