A zárcsere ára, avagy a biztonság ára

Mai írásunkban egy örök témát taglalunk, ez pedig az, hogy egy már meglévő, jó minőségű zárat, zárbetétet, zárszerkezetet ne cseréljünk le ennél alacsonyabb kategóriásra, olcsóbbra!

Mindig kicsit meglepődve tapasztaljuk, amikor valakinek van egy jó minőségű terméke és azt a mostaninál sokkal silányabb minőségre, olcsóbbra, gagyibbra szeretné lecserélni. A magyar embereknek a fő témája a pénz, minden gondolatukat a pénz vezérli, és próbálnak mindent minél kevesebb pénzből megoldani. Ez egy bizonyos mértékig meg is érthető, de amikor a saját biztonságunkról, a családunkról, vagyontárgyainkról van szó, akkor bizony az lenne a legfontosabb, hogy ne a pénz motiváljon bennünket. Tudjuk, hogy már kismilliószor túltárgyaltuk ezt a témát, de mi szakmabeliek nem tudunk elmenni szó nélkül amellett, amivel sajnos nap mint nap szembesülünk az ügyfelek részéről.

Nemrégiben egy kedves ügyfelünk keresett meg azzal minket, hogy kulcselhagyás történt és a bejárati ajtó előtti rácsban lévő zárat szeretnék egy olcsóbbra, vagy kisebbre kicserélni. Ezzel csak két probléma van. Fotó alapján beazonosítottuk, hogy a bejárati ajtót védő rácsban végre nem egy filléres Elzett szerkezet van beépítve, hanem egy trezorzár, amely három irányba működik, fent reteszel, lent reteszel, valamint előrefele tol ki 4 db vastag acéltüskét. A márkája az egyik legismertebb, amelyet a magyar piacon meg lehet találni, így elmondható, hogy egy nagyon jó minőségű, valódi biztonságot nyújtó zárszerkezetről van szó. Rács esetén tudni érdemes, hogy a szerkezete eleve egy adott zártípushoz van kialakítva. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy beépített gépekkel ellátott konyhabútort. Az adott helyre, adott méretű gépet lehet beépíteni.

A mi ügyfelünk esetében is, erre a helyre egy bizonyos típusú és kialakítású zár építhető be a rácsba. Ennél kisebbet nem lehet betenni, hiszen lötyögni fog a helyén.

Ezt nehezen értik meg az ügyfelek. Ettől olcsóbbat ebből a típusból nem nagyon találni, hiszen csak trezorzár alkalmazható, illetve az előbb taglaltuk, hogy kisebb méretű sem szerelhető be. Maximum a márkával lehetne játszadozni, más márkának esetleg a rögzítő furatai találhatók más helyen. Úgyhogy egy ilyen legmagasabb biztonságot képviselő trezorzárat alacsonyabb kategóriájúra kicserélni butaság lenne, csak a pénzkérdés miatt. Maga a rács, ezzel a szerkezettel kiegészülve, bőven többet ér, mint a mögötte lévő bejárati ajtó, amely elé nyilván azért került rács, mert gyenge anyagból készült, a zárjai nem sok védelmet nyújtanak. A gyenge ajtók pedig könnyen befeszíthetők, amely egy igen gyakori és kedvelt behatolási, betörési mód. Általában műanyag ajtó vagy fa ajtó elé helyeznek be rácsajtót.

A másik kedvencünk az, amikor az ajtó védelmét ellátó biztonsági rácsba a legolcsóbb zárbetétet kérik. Nos, nagyon jó, hogy rács van az ajtó előtt, mert mint már említettük, a befeszítés elleni védelmet kiválóan szolgálja. Azonban, ha a zárszerkezetet egy legolcsóbb és ezzel párhuzamosan silány minőségű zárbetét működteti, akkor maga a zárbetét válik támadhatóvá. Amennyiben pedig a zárbetét bármilyen zárnyitási módszerrel könnyen kinyitható, manipulálható, akkor az ajtórács is nyithatóvá válik. Ha ebbe kicsit jobban belegondolnak, ez úgy néz ki, hogy pl. el tudom a zárbetétet törni, pár másodperc alatt, hangtalanul, majd a szerkezetet viszonyítom és a rács már ott sincs! Hát könyörgöm, gondolkodjunk már egy kicsit!

Mai gazdasági helyzetünknek köszönhetően, a pénz spórolással párhuzamosan, nő a betörések száma is, így egyre nagyobb figyelmet kell(ene) fordítanunk lakásunk védelmére. Amikor valakihez betörnek, az nem egy jó érzés. Senkinek nem kívánjuk. Egy élet munkája van az ajtó mögött, úgyhogy mi úgy gondoljuk, hogy erre kell a legnagyobb figyelmet fordítani, az otthonunkat szükséges a megfelelő védelemmel ellátni. Spórolni meg lehet máson, akár más egyéb 1000 dolgon.

Tessék figyelmet fordítani a zárakra! Érdemes a minél jobb minőségű, minél nagyobb biztonsággal bíró zárbetétek, zárszerkezetek alkalmazása. Soha ne az ár alapján válasszanak biztonsági zárat, hevederzárat, másodzárat se, mert az olcsó termékek minősége abszolút nem megfelelő. Az olcsóság Kínában készül, amely minőséget azt hiszem mindenki ismeri. Ezek biztonságot abszolút nem nyújtanak! Kérünk mindenkit, aki ezt olvasta ezt az írást, hogy egy picit gondolkodjon el, és amennyiben biztonságról van szó, akkor ne a pénz legyen az elsődleges szempont!

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest