CEI 385T méretek

A zárbetétek kiválasztásakor két dolgot kell szem előtt tartani, illetve odafigyelni rá. Az egyik a minőségbeli változat, pl. savazás-, törés-, fúrás-, finomnyitás-, magkihúzás-, manipulációs nyitás elleni védelem, valamint a kulcsmásolás elleni védelemi funkció.

A CEI 385T cilinder ezeknek a minőségi elvárásoknak mind megfelel. Innentől kezdve már csak az ajtó vastagságát kell figyelembe venni, és ez alapján kiválasztani a megfelelő méretű zárbetétet.

Esztétikai szempontból az a jó, ha a kívül-belül felszerelt pajzzsal, címkével szintben van a zárbetét homloklapja. Ráadásul egy hosszan kilógó zárbetét kihívó célpont lehet a betörőknek is. Igaz, a CEI zárbetétben egy masszív, erős törésvédelmi híd látja el a védelmi feladatot, de azért ne kísértsük az ördögöt!

Egy pár szót arról, hogy milyenek a sztenderd méretek, illetve, hogy a szervizmunkálataink során, bizonyos ajtótípusokba, milyen méret is szükségeltetik.

Egy normál lakótelepi ajtóba bőven elég egy 30/30 mm méretű zárbetét.

Egy Mul-T-Lock rendszerű ajtóba pl. lehet 33/38, 33/43 vagy 43/48 mm méretű zárbetét. Ezek fogaskerék meghajtásúak.

A műanyag ajtóknak a legelterjedtebb változata a kilincsfelhúzós szerkezetű megoldás, de vannak kulcsvezérelt rendszerűek is. Ezekben javarészt 40/40, illetve 45/45 mm méret a jellemző.

A Magyarországon legtöbbet beszerelt kínai (HiSec, Secdoors, Mexin, Nexim, stb.) ajtóknál a CEI betét kiválóan alkalmazható, amivel a gyenge biztonságot egy magasabb fokra lehet emelni. A kínai lemezajtóknál - amelyeket onnan ismerünk meg, hogy fehér vagy barna színű, illetve világít a kilincse, és belül van egy kis ráfordító gomb -, létezik egy- és kétzáras verzió. Ezeknél a következő méretek vannak specifikálva: 30/40, 33/38, 45/45, 30/55 mm, de már találkoztunk olyan egyedi méretekkel is, mint pl. 50/60 mm, de ez ritka eset.

A CEI zárbetét azért is jó, mert a kulcsnyaka nagyon vékony, de erős, és még egy rövidebb zárbetéttel is könnyedén megoldhatjuk a zárcserét.

Végül, de nem utolsósorban, a hevederzárak méreteiről egy pár szót. A legtöbbet felszerelt hevederzárak zárbetétjeinek az általános a mérete a 30/55, illetve a vastagabb ajtóknál, 30/60 és 30/70 mm-es méret. Ezeket szintén valamilyen modul fogszámú fogaskerék hajtja.

A zárbetétek mérete tulajdonképpen a teljes hosszból képződik, ami lehet egyforma, vagy aszimmetrikus méret is. A zárbetétet mindig a rögzítő furat közepétől mérjük az egyik és másik irányba, és így kapjuk meg a szükséges és megfelelő méretet. Jó tanács: mielőtt bármilyen méretű zárbetétet vásárolnak, nézzék meg az ajtóban jelenleg benne lévő zárbetét méretét, így nagyot nem tévedhetnek!

A / B oldal Teljes hossz
33/38 71 mm
33/55 88 mm
33/70 103 mm
45/45 90 mm
CEI zárbetét méretek, zárbetét méretek, CEI zárbetét méretek Budapest, zárbetét méretek Budapest
CEI zárbetét méretek, zárbetét méretek, CEI zárbetét méretek Budapest, zárbetét méretek Budapest
CEI zárbetét méretek, zárbetét méretek, CEI zárbetét méretek Budapest, zárbetét méretek Budapest