Vasalatok, szalagzárak

Mi is az a vasalat, mi is az a szalagzár?

Mind a műanyag- illetve fa ajtógyártó cégek úgy oldották meg a zárhely kialakítást, hogy az ajtó élén, a homlokon, egy hosszmarást alakítottak ki, amely szélessége 16 mm-től akár 24 mm-ig is terjedhet.

Ilyenek pl. a Süco, illetve a Fuhr kulcsműködtetésű vasalatok. Az ajtó élében ezen kívül még három ilyen zárdobozt alakítottak ki. A középső értelemszerűen a zárszekrény, amely fogaskerék-rendszer meghajtással működik. Felfele- és lefele, lapított acélnyelvvel mozgatja a felső. és ajtó dobozban lévő reteszt, reteszeket. Tehát így alul/felül egy zárdoboz hely van kialakítva. Ezeknek az elhelyezkedése fajtánkként, típusonkként, méretenként változik.

Fuhr ajtóvasalat

Magyarországon elég sok társasház, lakópark, apartman van tömör fa-ajtóval ellátva, amelynek élében cilinder vezérlésű, 65/72 dorméretű, 24 mm-es előlapú, Fuhr zár van gyárilag elhelyezve.

Ezek az évek alatt megkoptak, tönkrementek. Sajnos ennek a jó minőségű zárnak nagyon nehéz az utánpótlása, ha sikerül, az bizony 8-10 hétbe is beletelik, és 65-70 ezer forintba kerül.

Ezt a vasalat-cserét ilyen költségek mellet nem mindenki engedheti meg magának. Ha mégis megengedheti, ki az, aki 8-10 hetet fog nyitott ajtó mögött éjszakázni?

Ezért kerestünk meg egy másik zárgyártó céget, amelyik rövid határidővel és kevesebb költségért képes előállítani a méretileg egyező és ugyanilyen jó minőségű ajtóél vasalatot.

Olasz kapcsolatunknál rábukkantunk erre a szalagzárra, ami fele árból kijön, így az ügyfél olcsóbb árakkal tud kalkulálni. Ráadásul ezek a zárak nálunk raktárkészleten vannak, így aznapi átvétellel el is vihetők.

A zárnyelv forgatható jobbos és balos kivitelre. A zár teljes költsége bruttó 30.000 forint.

Süco élvasalat

A másik hasonló komoly probléma egy 92/40 dorméretű, 24 mm-es fehér előlapú, két acéltüskés ajtóvasalat ügyében merült fel. Itt a fő probléma az, hogy a Süco cég már egyáltalán nem gyárt ilyen szalagzárat, így ismét lépnünk kellett az igényekre való tekintettel. Elvégre nem mondhatjuk az ügyfélnek, hogy vegyen egy új ajtót.

Ezeket a vasalatokat közvetlenül a gyártótól hozzuk, viszonylag kis haszonkulccsal dolgozunk. Ezáltal az ügyfeleinknek ezt a vasalatot is bruttó 30.000 forint költségért tudjuk raktárkészletről biztosítani.

A vasalatok esetében, kizárólag az ügyfelek kiszolgálása iránti cél vezérel minket, a fenti két zárgyártó céget megkárosítani nem szándékozunk.

A vasalatok megkülönböztető jelei, hogy a Fuhr vasalatnál a zárnyelv alatt, az FUHR felirat található belegravírozva, valamint a felirat alatt található zárnyelv alakja nagyon egyedi, tizenkétszög alakú (talán fára hasonlít a formája). Alul ez látható a képeken is.

A Süco vasalatnál a zárnyelv fölött egy ötágú korona található, és fehér színű az előlapja. Itt a zárbetétet rögzítő csavar alatt egy piros matrica található, német felirattal.