Öt kulcs vagy három kulcs?

Nagyon sok ügyfél kéri tőlünk, mint zárszerviz szolgáltatótól, amikor megrendelni a zárcserét, hogy ő a zárbetétet 5 vagy 6 darab kulccsal szeretnék kérni. Erről ejtsünk pár szót, mert úgy tűnik, ez a kulcsmásolásos téma nem mindenkinek egyértelmű.

A zárgyártó üzemek a zárbetéteket általában vagy öt, vagy három darab gyári kulccsal csomagolják. Ezen darabszámú kulcsok megtalálhatók a zárbetét mellett a dobozban. Az, hogy öt kulcs vagy három kulcs van-e a dobozban, azt mindig az adott gyártó vállalat dönti el. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb kategóriába tartozó, biztonsági zárbetétek 3 db kulccsal vannak csomagolva gyárilag, míg az alacsonyabb kategóriájú, esetleg középkategóriás zárbetétek pedig öt darab kulccsal vannak gyárilag ellátva. Persze ez alól is vannak kivételek, de ez a jellemző.

Miért van ez így? Nos, a kulcsmásolás egy külön iparág, amelyből pénzt lehet kivenni. Amennyiben kulcsmásolásra van igény, úgy a gyártó cég a legyártott, úgynevezett nyerskulcsok alapján, plusz bevételhez juthat. Ha az ügyfélnek nem elég az adott kulcs, akkor rá van kényszerítve a kulcsmásolásra. A nyerskulcsokat, más szóval üres kulcsokat, a zárgyártó vállalat így külön értékesíteni tudja, hiszen ezeket a nyerskulcsokat értékesíti partnereinek, akik kulcsmásolással foglalkoznak.

Arról már nem is beszélve, hogy a szabadalom nélküli, azaz az olyan nyerskulcsok, amelyek nem állnak védelem alatt, a kimondottan nyerskulcsok (üres kulcsok) gyártásával foglalkozó vállalatoknak pl. Silca, Erebbi, JMA, külön piacot teremtettek. A kulcsmásolás egy nagyon jó üzlet, és ebből bizony a nyerskulcs gyártó cégek is nagyszerűen megélnek.

A gyárilag 3 db kulccsal ellátott felsőkategóriás zárbetétekhez javarészt tartozik egy úgynevezett másolásvédő kódkártya is. Ez annyit jelent, hogy a kulcsok szabadalmi védelem alatt állnak, azaz a nyerskulcsgyártó cégek nem gyárthatnak hozzájuk üres kulcsokat. Tehát csak a gyártó vállalat gyártja a nyerskulcsot, amelyet partnereinek elad, így csak azok tudják ezeknek a biztonsági kulcsoknak a másolását ellátni, természetesen a kódkártya felmutatásával, akiknek a zárgyártó vállalat a nyerskulcsokat eladja. Megfelelő nyerskulcs hiányába ugyanis nincsen kulcsmásolás, mert nincs mire rámásolni a meglévő kulcsot.

Cégünk zárszerviz szolgáltató, azaz gyors, sürgősségi zárcserékkel foglalkozunk elsősorban. Amikor a helyszínre érkezünk, az ügyfél által kiválasztott minőségben és az ajtóhoz igazított méretben az adott zárbetétet a helyszínen kicseréljük, beszereljük és annyi kulcsot adunk át az ügyfélnek, amennyit a zárgyártó vállalat a dobozba behelyezett. Amennyiben valakinek extra kulcsokra van szüksége, úgy ajánljuk partnerünket, és átadjuk névjegykártyáját, ahol biztos lehet az ügyfél, hogy jó minőségű másolt kulcsok fognak készülni, és kedvező áron.

Cégünk kulcsmásolással nem foglalkozik. A kulcsmásolás és a helyszíni zárcsere szolgáltatás, azonnali zárszerviz külön iparág, külön szakma. Szervizautóink fel vannak szerelkezve különböző méretű, minőségű zárbetétekkel, de kulcsmásoló gép a szervizautóban nincs. Így mi kulcsot másolni nem tudunk.

Mai írásunkkal azt szerettük volna ügyfeleinknek elmagyarázni, hogy miért csak ennyi, meg annyi kulcsod tudunk prezentálni az adott zárbetéthez.

Még egy utolsó gondolat. A zárbetétek gyári, zárt csomagolásban vannak az a szervizautóban. Amikor a zárcserét megrendeli tőlünk az ügyfél, mi a zárbetétet biztonsági okokból minden esetben az ügyfél előtt bontjuk ki. Így meggyőződhet róla, hogy előzőleg a kulcsok senkinél nem voltak, azokról még véletlenül sem készülhetett kulcsmásolat. Ezzel védjük az ügyfél érdekeit, és védjük magunkat is. Tehát az extra kulcsokat mindenkinek saját magának kell lemásoltatnia.

Az zárszerelés valahol egy bizalmi szakma is, mert valóban nem mindegy, hogy az ember a lakás ajtajának a biztonságát kire bízza. Úgyhogy fontos hangsúlyoznunk, hogy ragaszkodjanak ahhoz zárcsere esetén, hogy az adott szolgáltató a zárbetétet Önök előtt bontsa ki. Inkább érdemes egy fél órát rászánni, hogy a kulcsot önmaguknak lemásoltassák, mint, hogy egy idegen vállalkozónál legyenek extra kulcsok a lakáshoz, amelyből esetlegesen félreértések adódhatnak a jövőben.