Betörés utáni helyreállítás – új ajtót a régi elé

Aktuális blogunkban egy megtörtént esetet szeretnénk megosztani olvasóinkkal. A konzekvencia levonását Önökre bízzunk, csupán úgy tálaljuk az esetet, ahogyan az kb. fél évvel ezelőtt megtörtént.

A helyszín Budapest egyik trendi lakóparkja, amely igen népszerű. A lakóparkban egy jó hírnévnek örvendő, és megbízható termékeiről híres, izraeli zár- és ajtógyártó vállalat biztonsági ajtói vannak beépítve. Ebben az épületben a biztonsági ajtók csak egyirányú záródást biztosítanak, azaz előrefelé zárnak. Ennek, és az ajtótok lemezszerkezetének köszönhetően, feszítés hatására a zártüskék könnyen kifordulnak az ajtótokból. Ez történt a mi történetünk főhősével is.

A furcsaság csupán annyi, hogy állandó biztonsági őrjárat cirkál a társasház emeletein, és mégis eléggé rendszeresek a betörések. A mi történetünkben a betörési kísérlet helyszíne, mert maga a betörés nem történt meg, a 9. emeleten volt.

Ez úgy történt, hogy a házaspár tinédzser korú gyereke a lakásban tartózkodott, amikor is zajt hallott a bejárati ajtó irányából. Meg akarta nézni, hogy mi is történik valójában, honnan származhat a zaj eredete, ezért az ajtóhoz ment. Mire odaért az ajtóhoz, az hirtelen kinyílt. Egy ismeretlen férfivel találta szemközt magát és nagyon megijedt. Ám volt mégis volt annyi lélekjelenléte, hogy megkérdezze, hogy mit akar, mit csinál itt. Erre nyilván nem számítván a betörő (mert az volt) hátrálni kezdett, és jobbnak látta véglegesen minél előbb elhúzni a csíkot, nehogy valamilyen problémája származzon a dologból.

A lényeg, hogy a betörő megijedt a kisfiútól, és elment. Betörés végül is nem történt, csak az ajtókereten a zárfogadó rész rongálódott meg annyira, hogy az helyreállításra szorult, mert kulcsra zárás nélkül az ajtót egyáltalán nem lehetett ezután becsukni.

Mindenesetre a tulajdonos úgy döntött, hogy nem kockáztat, így egy biztonsági ajtógyártó céget keresett, és így talált meg minket. Szeretett volna egy szuperbiztos acélajtót acélkerettel készíttetni, dupla trezorzárral, extra számú leemelés-gátlóval, olyan kivitelben és színben, mint a lakópark többi ajtaja. Azt is mondta, hogy szerződésben van lefektetve, hogy a társasház ajtói nem térhetnek el egymástól. Minden részletet egyeztettünk a helyszínen, majd háromhetes beépítési határidőben egyeztünk meg.

Az ajtó el is készült, és határidőre vittük beszerelésre. Azonban megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az egyik szomszéd egy iszonyatosan ronda, inox vasrácsot készíttetett az ajtaja elé, ami egyáltalán nem illett bele a lépcsőházi látványba.

Mindenesetre mi az ajtót a megbeszéltek szerint gyártottuk le. Ugyanúgy nézett ki színben és mintázatban, mint az izraeli ajtó, csak erősebb szerkezetű volt (minden acélból készült), és nagyobb, robosztusabb, kétzáras olasz trezorzár látta el a védelmét, amely már három irányban záródott.

És amennyiben ez nem lenne elég, a külföldi tulajdonos ezt a biztonsági, 150 kilós acélajtót a már meglévő ajtó elé építtette be! Így a lakást két ajtó is védi már, amely nem 100, hanem 110 százalékos biztonság. Továbbá minden egyeztetést és tárgyalást angolul folytattunk le, kolléganőnk segítségével. A külföldi üzletember nagyon hálás és elégedett volt, hiszen nem sok ilyen cég van az országban, aki pontosan, precízen, határidőre, minden apró részletet szigorúan betartva, és ráadásul angol nyelven történő egyeztetéssel dolgozik!

Ajánljuk magunkat Önnek is!